Ukoliko zaronite u biografije značajnih Srba s polovine XIX veka, jedno ime se često ponavlja - Dimitrije Tirol. Iako je u Beogradu boravio tek desetak godina, njegov uticaj obeležio je sudbinu čitave jedne dinastije. Naime, pod njegovim budnim oko stasavale su prve školovane glave porodice Obrenović, a Srbiju je zadužio i zalaganjem za osnivanje prvog učenog društva i izdavanjem nekih od prvih časopisa u Kneževini. 

Učitelj i još po nešto

Dimitrije Tirol rođen je krajem XVIII veka u Čakovu, Rumunija kao Dimitrije Georgijević. Prezime Tirol porodica je dobila zbog natpisa na Dimitrijevoj rodnoj kući koji je glasio “Kod Tirola”. Poreklom iz trgovačke porodice, stekao je najbolje obrazovanje koje je bilo dostupno. Školovao se u Čakovu, Bristu, Temišvaru, Kečkemetu, Mezeberenju i napokon u Požunu gde je studirao filozofiju. Mada je bio zaljubljenik u knjigu i nauku, prekida studije i sa dvadeset godina vraća se u Čakovo kako bi pomogao ocu u vođenju posla. Dve godine kasnije, otac umire, a mladi trgovac sa majkom prelazi u Temišvar kako bi usavršio svoje znanje.

Prelazak u Temišvar bio je presudan za njegov dalji život. Tamo upoznaje Hristinu Nikifor, kojom se ženi 1817. godine. Život im nije bio nimalo lak. Uprkos najboljim namerama, Dimitrije nikako nije uspevao da zagospodari trgovačkim veštinama, te se zapošljava u policiji kao pisar. Slobodno vreme koristio je za prikupljanje narodnih umotvorina iz Vlaške za potrebe Vuka Stefanovića Karadžića. Šta više, bio je jedan od njegovih vatrenih pobornika, iako reformator Tirolu nije uzvraćao isto poštovanje.

Prosvetitelj iz senke

Kao i drugi Srbi u rasejanju, goreo je željom da pomogne domovini u vremenima kada se sloboda nazirala, a pognuta glava usnule Srbije dizala. Tako sa arhimandritom Pavlom Kengelcem i Đorđem Čokrljanom osniva društvo ljubitelja srpske književnosti, koje je posle tri godine postojanja zabranjeno. Ova sudbina pratiće i njegove druge prosvetiteljske poduhvate.

San da napokon vidi maticu ukazao se 1830. godine kada prelazi u Srbiju kako bi bio učitelj dece u porodici Jevrema Obrenovića. Dok se Dimitrije pre svega bavio vaspitanjem Jevremovih sinova, za obrazovanje ćerki bila je zadužena njegova supruga Hristina. Ipak, bez obzira na ovu podelu, oboje su ostavili dubok trag u njihovom vaspitanju. Posebno su bili ponosni na Jevremovu ćerku Anku, koja se vrlo rano istakla kao talentovana književnica i prevoditeljka. Pod Dimitrijevim krilom, mlada Obrenovićka izdaje i prve pesme, zbog kojih je postala popularna među ilirskom mladeži.