Po napuštanju srpskog prestola kralj Milan Obrenović odlazi iz zemlje. U tom trenutku svi veliki gradovi Evrope bruje o njegovim strasnim ljubavnim avanturama sa uglednim i onim manje uglednim damama. Ipak, grof od Takova, kako je Milan voleo da ga nazivaju po silasku sa trona, nije se zaustavljao. Često je navraćao u Srbiju, uglavnom kako bi raspalio političke vatre i sretao nove žene.

Njegovi skandali bivali su sve jači tako da mu je njegov sin i naslednik kralj Aleksandar čak zapretio smrću ukoliko se pojavi na granici države.

Milan zato odlučuje da je vreme za pohod u Veliku Britaniju.

Slika: Wikiepdia - Dženi Džerom, Lejdi Randolf Čerčil 

Kako je grof od Takova zaveo Amerikanku

Stupanje kralja Milana na englesko tle označilo je novu epohu za ovog "srpskog Kazanovu". Naime, on tada upoznaje Dženi Džerom, Amerikanku poznatu po tome što je imala 200 ljubavnika i bila majka čuvenog britanskog premijera Vinstona Čerčila.

U svojim memoarima "Sećanja" iz 1908. godine, lejdi Randolf Čerčil, kako je Dženi insistirala da je zovu iako se, posle braka sa mlađim sinom vojvode od Marlboroa, udavala još dva puta, o Milanu Obrenoviću piše:

"On je jedno od najnecivilizovanijih bića koje sam ikada srela… Manjak manira nadoknađuje prirodnom nadarenošću i blistavom inteligencijom… Ipak nije zaslužio da vlada ijednom zemljom, pa čak ni poluvarvarskom Srbijom."

Lejdi Čerčil navodi da je sa Milanom Obrenovićem ipak izašla u više navrata. Posebno je bila impresionirana večerom u posebnom separeu pomodnog londonskog kluba "Amfitrion" koji su, po nalogu Obrenovića, u njenu čast bili prekriveni orhidejama.

Grafika: Otac i sin, Milan i Vinston ili ipak abarovi sa evropskih dvorova

"Iako na meniju nisu bili jezici slavuja i mozgovi pauna, nisam sumnjala da je račun bio ekstravagantan, ali Milan apsolutno nije imao osećaj za vrednost novca, navodi lejdi u knjizi."

Kako piše, kralj Milan joj je tokom te večere ispričao svoje žitije i pripovedao kako je, po ubistvu svog zaštitnika kneza Mihaila živeo "kao divojarac u planinama i pećinama, sretao se divljim zverima". Naravno, ovo nije bila istina, ali govori o slatkorečivosti kralja zavodnika koji je uspeo da "zavrti glavu" čak i iskusnoj Dženi koja je, za tadašnje tabloide, pričala kako u sebi ima krvi Irokeza, samo kako bi se pisalo o njoj.

Druženje Milana i Dženi bilo je inspiracija za kasnija nagađanja o tome da je Vinston Čerčil zapravo Srbin, to jest, njihov nevenčani sin. Ipak, zvanična potvrda ovakvih govorkanja nikada nije postojala. Međutim, činjenica je da je Vinston, nakon smrti majke, zabranio dalje štampanje njenih "Sećanja", ali i to da je Čerčil 1945. na Jalti, tokom sastanka sa Ruzveltom i Staljinom, insistirao da se ukine monarhija u Jugoslaviji i uspostavi komunistički režim.

Foto: Wikipedia / Privatna arhiva - Sestre Džerom: Dženi, Klara i Leoni

Ni sestra nije odolela Milanovim čarima

Klarita Klara Friven, udata za Moretona Frivena, člana britanskog parlamenta, i sestra lejdi Čerčil, živela je u Parizu. Sudbina je htela da se jednoga dana sretne sa grofom od Takova, bivšeg družbenika svoje sestre. Dalji tok događaja da se naslutiti.

Milan se prvo raspitivao i saznao da su gardenije omiljeno Klarino cveće, a je raskošan buket svakoga dana dolazio na njena vrata. Očarana, Klara je pristala da sa Obrenovićem obilazi pozorišta i opere, odlazi na večere i provode.

Stvari su se baš zahuktale i zaljubljeni Milan Klari obećava da će se vratiti na presto ukoliko se ona uda za njega.

Do braka nije došlo jer je Amerikanka odbila da ostavi muža i dvoje dece koje su izrodili i odlučila da se zadovolji samo dragocenim poklonima grofa od Takova. Nisu tu bile samo ogrlice i nakit. Milan je čak njenoj deci kupio ogromni kolekciju olovnih vojnika.

Ovakav čin je učinio da se, tada još samo dečak, Vinston Čerčil naljuti jer je imao manje olovnih vojnika, a Klara je zapisala da je čak i ukrao par figurica od njene dece. E sad, da li je i Vinstona darovao Milan Obrenović, ostaje nepoznato.

 Foto: Wikipedia - Kralj Milan na bolesničkoj postelji

Suviše mlad

Poslednje dane svog života Milan Obrenović proveo je u Beču gde je dobio tešku upalu pluća od koje nije bilo spasa.

Car Franc Jozef, u znak dobrih odnosa je obezbedio jednu svoju kuću u kojoj je bolesni Milan boravio i poslao mađarskog grofa Ergenija Zičija da bdije uz Milanov krevet.

Bivši kralj je je trpeo velike bolove, a Zičiju je često znao da kaže:

"Prijatelju, zar nije strašno da tako mlad umrem?"