KRALJEVSKI DVOR PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

Kraljevski dvorovi Beograd

Adresa: Kraljevski Dvor, 11040 Beograd
Beograd Telefon: 011/306-4000, (fax). 011/306-4040
E-mail: kancelarija@dvor.rs
Sajt: www.royalfamily.org

4.5/ 5stars

Kraljevski Dvor na Dedinju izgradjen je u periodu 1924-1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu Nj.V. Kralja Aleksandra I (dede NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II).
Kraljevski Dvor je bio dom Kralja Aleksandra I i Kralja Petra II. Danas je to dom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.

Projektanti su bili arh. Zivojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu.

U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Sv. Apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i Krsna Slava Kraljevskog Doma, i koja je sagradjena po uzoru na crkvu manastira Sv. Andreja na Tresci, zadužbinu Kralja Vukašina.

Oko Dvora su podignute pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Iz Dvora koji je na grebenu brda, pruža se veličanstven pogled na Dedinje, Košutnjačku šumu, Topčider i Avalu.

Prostorije u prizemlju veoma su raskošno opremljene. Kamenom popločani Svečani hol ukrašen je kopijama fresaka iz Dečana i Sopoćana. Plavi salon je opremljen u baroknom stilu, a Zlatni salon u renesansnom, kao i velika Trpezarija.

U tim prostorijama mramorni stubovi nose raskošne kasetirane drvene tavanice sa bronzanim lusterima. Ove su prostorije ukrašene dragocenim slikama, škrinjama i predmetima iz kraljevske zbirke. U istom renesansnom stilu opremljene su i prostorije Velike i Male biblioteke.

Na prvom spratu je rasporedjen niz apartmana koje koriste NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina, Princ Naslednik Petar, Princ Filip i Princ Aleksandar.