Leto je godišnje doba koje penzionerima može pružiti različite aktvnosti u gradu. Ako ste penzioner ili u svojoj okolini imate penzionere, evo nekih ideja koje mogu biti korisne za kvalitetno provedeno vreme u letnjem periodu.

U okviru Gerontološkog centra Beograd, Udruženja penzionera, Dnevnih centara i klubova za starije, kao i u okviru organizacije nekih od opština grada Beograda, za penzionere obezbeđeni su različiti sadržaji. Stariji sugrađani vreme mogu provesti na nekoj od radionica, druženju u klubu, odlasku na kraće izlete u okviru grada, šetnji po prirodi. Cilj ovih programa za starije je zdravo starenje, a svi programi su besplatni.

Druženje u klubu

Na teritoriji grada Beograda ima više klubova, udruženja i dnevnih centara za penzionere. Raspoređeni su  po mesnim zajednicama u okviru opština. U okviru kluba možete slaviti rođendane, provoditi vreme prateći sportske događaje, obeležavati praznike. U periodu lepih vremenskih uslova organizuje se dosta aktivnosti napolju. Organizuju se sportske aktivnosti, možete doći na partiju balota, partiju šaha, izlet ili organizovanu šetnju po prirodi.

Izleti

Neke od gradskih opština u okviru svojih programa za starije sugrađane imaju organizovane izlete do Avale ili obližnjih manastira. Tako se možete uputiti na Avalski toranj, posmatrati ceo grad sa vidikovca ili poći do manastira Fenek i provesti dan tamo. Na Adi i Lidu možete provesti takođe ceo dan. Ovo može biti izlet na kome ćete ceo dan uživati van kuće.  Možete se rashladiti u vodi ili poći u šetnju po prirodi.

Radionice

Svakog leta u ponudi Gerontološkog centra u Beogradu za penzionere možete naći nekoliko radionica. Radionice su podeljene na tri sekcije-rekreacija, zabava i sticanje zanatskih i umetničkih veština. Ove godine u  ponudi je kurs „Veza i zlatoveza“ koji okuplja sve ljubitelje vezenih motiva. Bilo da ste početnik ili da imate višedecenijsko iskustvo, na ovom kursu možete kreirati svoje lične i unikatne detalje. Program radionice uključuje i edukatora, tako da ako je ovo prvi put da dolazite u dodir sa vezom, imaćete stručnu podršku da svoje zamisli pretvorite u delo. U okviru sekcije obuka u zanatskim i umetničkim veštinama pored veza ovog leta možete naučiti ili osvežiti znanje iz tkanja u radionici „Škola tkanja“ ali i slikati na svili u programu „Slikanje na svili“. Za one veštije u ponudi je radionica slikanja voštanim bojama uz pomoć pegle „Enkaustika“.U okviru sekcije rekreacija starijima je ponuđen kurs „Joga na stolicama“ i „Hata joga“, a u sekciji zabave ovo leto rezervisano je za pevanje i druženje u okviru radionice„Karaoke“.

Događaji

Na teriotoriji grada Beograda svake godine organizuje se više besplatnih letnjih manifestacija. U zavisnosti od dela grada u kome živite ili volje da odete do drugog kraja u ponudi su vam razičite manifestacije. Svoje vreme ove godine možete upotpuniti odlaskom na Leto na Gardošu 2022, Kulturno leto u Lazarevcu 2022, Manifestacija Obrenovačko leto 2022, Bojčinsko kulturno leto 2022, 54. Gročanske svečanosti ili na Starogradsko leto 2022.

Nadamo se da smo vam dali korisne predloge za aktivno leto u Beogradu. Svi predloženi programi su besplatni, samo je za neke potrebna prijava. Na željene programe i radionice  prijavljute se direktno u klubu ili centru za penzionere.  U nastavku su kontakti nekih od centara koji ovog leta imaju organizovane radionice u Beogradu.

 

Radionica „Slikanje na svili“ - Klub Vračar, Sime Igumanova 4,  telefon 011/240 55 87

Radionica „Enkaustika“- Klub „Anđelka Trnavac“,  Crnotravska 136, telefon 011/668 03 17

Radionica „Karaoke“ - Klub „ Stari grad 2“, Svetogorska 14, telefon 011/323 49 62

Radionica „Škola tkanja“- Klub“Čukarica“, Milana Jovanovića 8, telefon 011/ 251 02 12

Radionica „Joga na stolicama“ i „Hata joga“- Klub“Drinka Ćuković“, Bulevar Kralja Aleksandra 265, telefon 011/242 56 88

Radionica „Veza i zlatoveza“ – Klub“Mihailo Stupar 1“, General Ždanova 32, telefon 011/267 68 86