Urbana legenda kazuje o Bermudskom trouglu u centru Beograda kao mestu gde se dešavaju mistični nestanci i pojavljivanja, a beleži se da je tu i vreme znalo da stane. Čuveni beogradski trougao, u kome su se, za razliku od onog pravog, gubili samo dani i noći uz po koju čašicu (pre)više, nalazio se između kafana "Šumatovac", "Pod lipom" i "Grmeč". Kako se ovaj trougao ukrštao sa onim novinarskim - između redakcija "Politike", "Borbe" i "Radio Beograda"- najčešći gosti bili su upravo novinari, ali i glumačke i muzičke zvezde.

Ovaj "kafanski trougao" nazvan je bermudskim jer je onaj ko uđe u njega teško izlazio, barem ne trezan. Bora Đorđević i Riblja čorba koja je nastala u "Šumatovcu", Dragan Nikolić, članovi bendova "Idoli", "Šarlo akrobata" i "Električni orgazam", muzičar Vladimir Janković-Džet... Tu u tom beogradskom "Bermudskom trouglu" odmarali su, a neretko i pisali Momo Kapor, Vasko Ivanović i Marko Nikolić, Raša Popov, Petar Lazić, Gale Janković, Dušan Prelević, novinari Bogdan Tirnanić, Stevan Šević, Aleksandar Lukić, Milja Milosavljević. Sve su to samo neki od velikana koji su sedeli u ovim nekada kultnim kafanama na trgu, koji je danas poznat i kao novinarski trg. Na tom trgu se nalazi spomenik Moši Pijadi, poznatom novinaru, slikaru, likovnom kritičaru i revolucionaru.

Dok je onaj Bermudski skoro rešen, ovaj beogradski trougao, kažu nazvali ga tako boemi pre 50 i koju godinu, još uvek je u dobroj meri nepoznanica, a izgleda da će tako i ostati. Priča kaže, dođe čovek na "čašicu razgovora i inspiraciju", pa ga jednostavno nema. Kada bi jednom ušao, dani su prolazili dok ne izađe. Bilo je kao da su nekako nestajali.

Osnovu ovog trougla činilo je ugostiteljsko preduzeće "Tri grozda", koje je privatizovano 2006. godine, i šest godina potom ugašeno. Sa njegovim gašenjem, i sam trougao se polako rasipao, da bi na kraju na neki način i sam sebe progutao.

Foto: Bing Maps - Beogradski "Bermudski trougao" nekada

"Grmeč" - najisturenija tačka trougla

Najmanje atraktivna bašta bila je bašta restorana "Grmeč" koja je zauzimala dobar deo trotoara ispred zgrade u Makedonskoj br. 32. U gustoj hladovni lipa mogli ste uživati u tradicionalno dobroj kuhinji i kapljici, a  posle ručka ili večere, mogli ste da se zasladite u obližnjoj poslastičarnici u kojoj su prodavani najbolja boza i sladoled u ovom kraju.

Posebnu zanimljivost činio je i veliki mural koji je oslikao Zuko Džuhmur, a hroničari kažu da je upravo ova kafana bila omiljeno stecište novinara "Politike". Ovaj objekat, sagrađen 1922, pod zaštitom je grada Beograda kao spomenik kulture. Posle nekoliko propalih pokušaja davanja u zakup, fajront u ovom uglu "Bermudskog trougla" objavljen je posle požara koji je 2011. pričinio veliku materijalnu štetu. 

"Pod lipom" - bašta stvorena za kibicere

Za razliku od kolega iz "Politike", novinari i saradnici Radio Beograda, svoje mesto za čašicu razgovora i žestine, našli su u kafani "Pod lipom". Nekada smeštena na uglu Kondine i Makedonske, ova kafana je nažalost bila i prvi deo "Bermudskog trougla"  koji je prestao da postoji.

Kafana je zvanično zatvorena 2003. godine zbog, kako se navodi, pada prometa, da bi nedugo potom na njenom mestu iznikao restoran brenda "Pica hat". Na ovom mestu američki brend ostaje do 2012. godine, da bi u prethodnih par godina ovaj impozantni prostor zauzimala drogerija.

Oni koji se sećaju starih dana slave, pričaju, da se znalo desiti da jedan gost pije u isto vreme dva pića, ali jedno u "Lipi", a drugo u "Šumi", kako ništa i niko ne bi promakao, neprestano prelazeći široku ulicu koja deli ove dve "stranice trougla".

"Šumatovac" -  nova nada za "Trougao"

Poslednji je zatvoren restoran "Šumatovac", smešten u Makedonskoj br. 33 na pola puta između zgrada "Politike" i Radio Beograda. Bašta ovog restorana godinama je bila centralna letnja pozornica urbanog života, mesto gde su poznata lica iz medijske, kulturne, sportske i estradne sfere mogla da se sretnu. Za kafanskim stolovima su nastajali novinski  članci, dogovarale emisije, bilo je to mesto ljudovanja i čvorište informacija koje su se razmenjivale i usmenim, kafanskim stazama, širile gradom. Ovaj restoran je mlađim generacijama poznat i po scenama iz kultnog filma "Nacionalna klasa". Na kraju su mu presudili dugovi, pad prometa i nesređeni vlasnički odnosti, čime je i stari "Bermudski trougao" prestao da postoji.

Važno je napomenuti da nije sve samo stvar prošlosti, pošto su u prethodnim godinama "Šumatovac" i "Grmeč" ponovo otvorene, sa novim enterijerom i zakupcima, i predstavljaju polazne tačke za pravljenje nekog novog boemskog "Bermudskog trougla".