Leto je savršeno vreme za obilazak Beograda. Ako vam u goste dolazi neko ko je prvi put u poseti Beogradu pripremili smo neke od tačaka koje ne smete propustiti da pokažete. Bitno je da se osoba oseti prijatno , da vidi šarenoliku ponudu od istorijskih znamenitosti, opuštajućih mesta za uživanje ali i noćni provod po čemu je Beograd takođe poznat. U nastavku sledi kratak predlog nezaobilaznih mesta koje bi turista koji je prvi put u Beogradu trebalo da poseti. 

1. Kalemegdan

Jedno od najpoznatijih mesta našeg glavnog grada je svakako Kalemegdan. Mesto bogate istorije koje vekovima odoleva vremenu, sa bedemima koji gledaju i na Dunav i na Savu, savršeno je mesto za početak obilaska. U ovoj ambijentalnoj celini može se videti spomenik Pobedniku, Rimski bunar, Sahat kula, Zoološki vrt, kapije koje su bile čuvari grada ali i predivan pogled koji pada na Milenijumsku kulu na drugoj strani obale. Idealno mesto za šetnju i upoznavanje sa najranijim istorijskim nasleđem grada koje bi svakom turisti bilo zanimljivo.

2. Botanička bašta

Oaza mira u centru grada, zelena bašta između Takovske i Bulevara despota Stefana idealno je mesto za vrele dane. Pored retkih i starih vrsta biljaka uživanje možete upotpuniti u japanskom vrtu kraj jezerceta. Verujemo da će turisti biti oduševljeni ovom lokacijom jer mogu napraviti dobre fotke, a znamo da oni uživaju u škljockanju.

3. Tašmajdan

Park na Tašmajdanu, sklonište od gradske gužve i saobraćajne buke ima svašta da ponudi turistima. Iako se nalazi u centru grada, pruža potpuni mir. Možete provesti vreme u parku, obići crkvu Sv. Marka ili se uputiti u podzemnu avanturu. Ispod parka nalaze se ostaci kamenoloma iz kog se vadila šalitra, jedna prirodna pećina i bunker iz perioda II Svetskog rata.

4. Kej

Beograd je grad koji se može pohvaliti činjenicom da se nalazi na obali dve i to kakve reke. Te reke naravno prate divni prostori za odmor i šetnju, pa se tako turista može uputiti na neki kej. Dunavski ili Savski podjednako su lepi i park koji se pruža uz reku celinu čini umirujuće divnom.

5. Lido i Ada

Ako je vaš gost u Beogradu u sred sezone otvorenih kupališta bilo bi dobro uputiti ga na dva najpoznatija kupališta u gradu Lido i Adu. U ovim zelenim oazama na Savi i Dunavu može provesti nezaboravne dane u Beogradu, kupajući se i uživajući u prirodi. Pored kupališta može vreme provesti u prijatnoj šetnji ili vožnji bicikla u neposrednoj blizini obale.

6. Muzeji

Beograd je grad sa jedinstvenom muzejskom ponudom. Neki od muzeja su u kategoriji najbolje opremljenih svetskih muzeja. Za preporuku je svakako otići do Muzeja savremene umetnosti koji uvek ima neku izložbu vrhunskih umetnika današnjice. Kuća cveća ili Muzej Jugoslavije je odlično mesto da se turisti upoznaju sa istorijom nekadašnje države i pogledaju deo stalne izložbe sačinjene od poklona Josipa Broza Tita. Istorijski muzej Srbije uvek ima organizovane izložbe koje prate Srbiju kroz različite periode, a u okviru Prirodnjačkog muzeja može se pogledati garderoba prve dame Jugoslavije, Jovanke Broz. Kuća Jevrema Grujića je prvi privatni muzej koji u svom sklopu organizuje izložbe veoma retkih dela iz privatnih kolekcija. Za ljubitelje umetnosti u ponudi su i Narodni muzej, Zepterov muzej, Galerija Vitamin i Galerija KC Grad. Nezaboravnu avanturu može potražiti i u Muzeju Iluzija. Ulaznice su vrlo povoljne a određenim danima ulazak je besplatan.

7. Skadarlija i Gardoš

Za doživljaj starog duha Beograda i Zemuna obavezno je gosta povesti u staro jezgro, Skadarliju i Gardoš. Ove vrlo slične ambijentalne celine sa arhitekturom iz starih dana i dalje čuvaju boemski šmek. Gost će ovde biti u prilici da proba neke od starih tradicionalnih specijaliteta, kao i da sluša starogradsku muziku. Pored starih kafana i ostalih zdanja Skadarlija i Gardoš su sačuvale stari kamen, nisu popločane ili betonirane što ih čini autentičnom relikvijom prošlosti. Jedinstven događaj za stranca koji je prvi put u Beogradu.

8. Milenijumska kula

Kad ste već na Gardošu svog gosta morate povesti do kule Janka Hunjadija. Pogled sa kule je izuzetan, niz Dunav se pruža do Kalemegdana. Usput možete upoznati gosta sa pričom o tunelu za koji se veruje da povezuje kulu i Kalemegdan, a koji ide po dnu korita Dunava, a i o lagumima po kojima je Zemun prepoznatljiv. 

9. Hram Svetog Save

Još jedna nezaobilazna lokacija u Beogradu je Hram Sv. Save. Ovo velelepno zdanje pored verskog značaja pruža i mogućnost da se pogleda i umetnički neizmerno vredna kripta rađena specijalnom tehnikom u zlatu. Objekat koji pleni lepotom neće ostaviti nikoga ravnodušnim, a naročito osobu koja je prvi put u Beogradu.

10. Avalski toranj

Ako želite da vaš gost ima pregled na ceo grad, idealno je da ga povedete do Avalskog tornja. Sa vrha tornja videće ceo Beograd a usput možete obići i kompleks spomenika Neznanom junaku, sa koga takođe može osmotriti Beograd.

11. Splavovi

Beograd je poznat kao prestonica zabave, sa najboljim noćnim provodom u regionu. Pored niza klubova, diskoteka, festivala na otvorenom, jedno od specifičnijih mesta koje drugi gradovi nemaju su upravo splavovi. Vašeg gosta možete odvesti na neki od njih i u dnevnom i u večernjem terminu, verujemo da će pamtiti taj provod do kraja života.

 

Nadamo se da će te gosta povesti na neke od predloženih lokacija i da će napraviti sjajne uspomene i poželeti da ponovo dođe u Beograd.