Parkiranje automobila u Beogradu, a naročito u centru grada, često zna da se pretvori u nemoguću misiju. Ok. Nema mesta na ulici, idemo do garaže, ionako gde god da uparkira čovek mora da plati. Cvrc, sve je puno. Ne samo da su parking mesta već zauzeta, nego ima i onih koji stoje i samo čekaju da se neko oslobodi.

Ovo je svakodnevna slika sa ulica Beograda. Međutim, kako su svi stalno u nekakvoj žurbi, često se kolima nepropisno stane "Samo na 5 minuta" ili "Da se tetki odnese lek"... I tu nastaje "igranka". Verovatno mislite da služba Parking servisa koja, kada se radi o vašem automobilu, obično čeka baš tu iza ćoška. Nepogrešivo targetiraju nepropisno parkirano vozilo i... cap. Eto problema "iz vedra neba".

Dobro. I šta sad raditi kada vam "pauk" odnese auto u Beogradu? Gde ga tražiti i kako ponovo doći do svog četvorotočkaša?

Odneli su mi auto, a stao sam na minut 

Zaboravite na staru praksu – staneš gde ti volja na 15 minuta. Toga nema više. Zapravo, nije dozvoljeno nepropisno stati duže od jednog minuta – što će reći taman toliko da saputnik izađe iz vaših kola ili uđe u njih.

Sve duže od toga i "pauk" stupa na scenu.

Ipak, ukoliko službenike Parking servisa uhvatite pre nego što odu, a realno ovo bi trebalo da vam pođe od ruke ukoliko ste stvarno stali samo na par minuta, možete da ih zaustavite u preduzimanju daljih koraka. U tom slučaju u obavezi ste da, naravno, pomerite nepropisno parkirani automobil i platite troškove "svih već preduzetih radnji".

Međutim, ako "pauk" utovari automobil, odvešće ga u pravcu nekog od svojih sabirnih centara za nepropisno parkirana vozila. U Beogradu postoji pet ovakvih depoa: Na Starom sajmištu, na Adi Ciganliji, u Dunavskoj ulici, u Ulici Mileve Marić Ajnštajn (ovde uglavnom završavaju automobili sa stranim tablicama) i u Brodarskoj ulici (na njega se dovoze automobili iz sudara i napuštena vozila).

Iako se automobili obično odvoze do najbližeg depoa, ovo ne mora biti uvek slučaj. Najsigurniji način da utvrdite gde vam je "pauk" odneo auto jeste da odete na sajt Parking servisa i na početnoj stranici, u za to predviđeno polje, unesete registarski broj svojih kola.

Koliko košta "pauk"

Svako zadovoljstvo košta, pa je tako i kada je u pitanju odnošenje i smeštanje nepropisno parkiranog automobila.

Prema cenovniku iz 2020. godine cena zavisi od veličine vozila:

  • Vozila mase do 800 kg (teretna vozila – zbir mase vozila i nosivosti vozila) - 6000 dinara.
  • Vozila mase od 801 kg do 1.330 kg (zbir mase vozila i nosivosti vozila)- 8830 dinara.
  • Vozila mase od 1.331 kg do 1.900 kg (zbir mase vozila i nosivosti vozila) - 13.245 dinara.
  • Vozila mase od 1.901 kg i više, teretna vozila od 1.901 kg do 4 t najveće dozvoljene mase (zbir mase vozila i nosivosti vozila) - 19.867 dinara.
  • Teretna vozila od 4 t do 14 t najveće dozvoljene mase (zbir mase vozila i nosivosti vozila) - 30.000 dinara.
  • Teretna vozila preko 14 t najveće dozvoljene mase (zbir mase vozila i nosivosti vozila) - 45.000 dinara. 

Uz to dodatno se naplaćuje:

  • naknada za smeštaj vozila od 500 do 700 dinara (u zavisnosti od veličine vozila) po započetom danu.
  • doplata za rad noću (od 22 do 06 časova), rad nedeljom i za rad "pauka"u dane državnih praznika – 750 dinara.
  • doplata za svaki kilometar koji "pauk"pređe preko 10 kilometara – 100 dinara.

I ne, to nije kraj. Na sve ovo vas čeka i plaćanje "prekršajnog naloga za epropisno parkiranje" – 5.000 dinara. Dobra vest je da, ukoliko naplatu izvršite u roku od osam dana cifra se smanjuje upola.

Da zaključimo. Možda je ipak bolje da ranije krenete do svoje destinacije kako bi imali vremena da pronađete parking nego li da nepropisno parkirate.