Zvanično jedina beogradska planina, Avala, svojim izgledom i značajem kao da dominira čitavim gradom. Avalski toranj vidljiv je iz gotovo svih delova Beograda, a sigurno ne postoji nijedan Beograđanin koji bar jednom nije posetio Spomenik Neznanom junaku.

Ipak, ovaj zeleni raj kao da svake godine otkrije neki novi kutak koji je do sada bio nevidljiv i skriven gustomš umom.

Do Avale automobilom i busom

Najlakši način da dođete do Avale je automobilom. U zavisnosti iz kog dela grada dolazite, možete da odaberete neku od ruta: auto-put, Avalski put ili obilaznica oko Beograda koja spaja Surčin, Ostružnicu, Ibarsku magistralu i auto-put.

U svakom slučaju, važna tačka za sve ove rute je raskrsnica kod Hotela Hiljadu ruža, odakle Avalski put nastavlja dalje do naselja Pinosava u čijem centru se nalazi semafor na kome skrećete levo na put koji vodi do vrha Avale. Važno je da znate da je kružni put koji vodi od podnožja do vrha planine i nazad jednosmeran i uzak, pun krivina i nema preticanja. Takođe, ovaj put koriste i pešaci i biciklisti, te je potrebno obratiti posebnu pažnju na krivine i ispuste na kojima se nalaze izletnička odmorišta. 

Na samom vrhu Avale nalazi se nekoliko mesta za parking: na platou ispod Hotela Avala, ispred samog Hotela Avala, pored planinarskog doma Mitrovićev dom, te najveći i najuređeniji - kod Avalskog tornja. Veliki broj posetilaca parkira automobile i pored samog puta, pa obratite pažnju na eventualna nagla isparkiravanja i pretrčavanja puta. Još jedno upozorenje odnosi se na plato ispod Hotela Avale gde je parking posut tucanikom i sitnim kamenjem, tako da može doći do oštećenja automobila od kamenčića koji lete pod gumama automobile.

Ako nemate automobil ili ne želite da se brinete o parking, postoji rešenje. Pored turističkih agencija koje organizuju izlete na Avalu sa prevozom, postoji i nekoliko linija gradskog prevoza. Tokom letnjih meseci od Trošarine do vrha Avale svakog vikenda vozi linija 400. Prvi polazak iz grada je u 8:00, poslednji u 19:20, sa polascima na svakih 20 minuta. Van sezone, tu su linije 401, 403, 405, 407, 408, te druge koje vode do podavalskih naselja u okolini Beograda i staju u samom centru Pinosave.

Foto: Grad Beograd 

Do vrha Avale možete biciklom ili peške

Kada se bez motorizovanog prevoza nađete u podnožju Avale, do vrha možete nastaviti ili biciklom, električnim skuterom ili peške. Pored glavnog asfaltiranog puta, tu je i nedavno obnovljena pešačka staza. Ova staza kreće od raskrsnice  gde se nalazi stanica linije 400 i Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu. Od podnožja do vrha staza je duga nekih 1600 metara, sa visinskom razlikom od 180 metara. Pored staze se nalaze odmorišta, klupe i putokazi do najvažnijih atrakcija i obližnjih objekata. Duboki hlad guste šume čini da je ovaj uspon prijatan i tokom najtoplijih letnjih dana. 

Staza vodi pored Avalskog potoka, te izvora Savinac, jednog od brojnih avalskih izvora, čija je voda nekada služila za proizvodnju piva u Vajfertovim pivarama. Danas nažalost više nije za piće. Atraktivna je i staza koja vodi od vrha Avale do Planinarskog doma Čarapićev brest, na kojoj možete da posetite izvor Ladne vode. Ovaj dom dobio je ime po mestu na kome se nekada nalazilo šest brestova ispod kojih je tadašnji avalski knez Vasa Čarapić pozivao okupljeni narod na ustanak protiv Turaka. 

Foto: Nikolina Radovanović

Razgranatost pešačkih staza možemo da zahvalimo tome što su razni radoznalci još krajem XIX veka, kada je izgrađena pruga, počeli da istražuju Avalu. Naravno, i pre toga su obronci planine bili poznati rudarima, tragačima za plemenitim metalima i poljoprivednicima, ali pravi turistički i sportski razvoj počinje baš zahvaljujući planinarima koji su 1901. godine osnovali svoje društvo i započeli probijanje staza.

Pored ovih glavnih označenih staza, tu su i brojne sporedne i uglavnom neuređene staze, te ako se odlučite za uspon njima ne krećite bez odgovarajuće obuće i opreme. Jedna od njih vodi i do Spomenika sovjetskim ratnim veteranima, koji se nalaze na stotinak metara od vrha Avale. Ovaj spomenik podignut je u znak sećanja na sovjetsku delegaciju koji su poginuli u avionskoj nesreći kada je Iljušin "Il-18" udario u vrh Avale. Nesreća se desila 19. oktobra 1964. godine, samo dan pre proslave Dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na koju se delegacija i uputila. 

Foto: Nikolina Radovanović

Spomenik Neznanom junaku

Kada se napokon dokopate vrha Avale, pozdraviće vas dve Sfinge, rad ruskog vajara Vladimira Zagorodnjuka ispred Hotela Avale. Hotel Avala podignut je 1928. godine na zahtav kralja Aleksandra za potrebe Ministarstva šumarstva i vodoprivrede Jugoslavije. Za izradu projekta hotela bio je zadužen ruski arhitetka Viktor Lukomski koji je potpisao i  druge važne beogradske građevine kao što je zgrada Kraljevskog dvora i Patrijaršije. Sa ovog mesta je pušten prvi TV signal u drugoj Jugosaviji koji se emitovao odatle sve do završetka izgradnje Avalskog TV tornja, 1964. godine. Danas pomalo prepušten zubu vremena, Hotel Avala je i dalje mesto na kome možete popiti kafu, piće ili uživati u domaćim specijalitetima.

 Foto: Nikolina Radovanović

Šetnju nastavljate kružnom stazom koja vodi oko platoa na kome je podignut Spomenik Neznanom junaku. Ako volite mir, tišinu i miris četitinara, naša preporuka je da krenete delom staze koji sreće levo. Prema predanju, neke od primeraka čempresa koji se nalaze u ovom parku poklon su samog Adolfa Hitlera koji ih je poklonio Jugoslaviji u znak pomirenja pred sam Drugi svetski rat.

Bilo kako bilo, sa ove strane se nalazi još jedno diskretnije stepenište koje vodi do Spomenika Neznamom junaku, a ako se ipak odlučite za nastavak šetnje izlazite na deo puta koji pruža gotovo nesputan pogled na brežuljke i planine Šumadije.

Foto: Nikolina Radovanović

Spomenik Neznanom junaku podignut je na mestu starog grada Žrnova po zahtevu kralja Aleksandra i projektu Ivana Meštrovića i danas predstavlja jedan od najprepoznatljivih simbola Beograda. Odavde se pruža i prelep pogled na Beograd i okolinu. 

Posle obilaska ovog spomenika, vreme je da se uputite ka drugom simbolu Avale – TV tornju. Do njega vodi staza kroz šumu pored koje se nalaze mesta za piknik i posebno uređen prostor za paljenje roštilja. Tokom letnjih meseci, ovde se nalaze i tezge sa domaćim proizvodima iz raznih podavaliskih gazdinstava, te možete probati i kupiti neke od lokalnih specijaliteta.

Foto: Nikolina Radovanović

Tu je 2017. godine podignuta brvnara Crkva Svetog despota Stefana Lazarevića, kao prvi hram posvećen Svetom despot Stefanu Lazareviću u Beogradu. Kao kontrast njemu, na nekih stotinjak metara udaljenosti, nalazi se čuveni Avalski TV toranj.

I tako smo došli do Avalskog tornja. A šta se sve još nalazi na Avali i u okolini, te odgovor na čuveno pitanje "gde jesti?", potražite sutra ujutro u nastavku priče...