30. maja 1973. godine, odigrano je 18. finale Kupa Šampiona u Beogradu. Na Marakani su se sastali amsterdamski Ajaks i torinski Juventus.

Ajaks je u polufinalu izbacio Real Madrid ukupnim rezultatom 3:1 (2:1) i (1:0), dok je Juventus igrao protiv Derbi kauntija istim ukupnim rezultatom,(3:1) i (0:0).

Vođen rumunskim trenerom Štefanom Kovačom, Ajaks je nastupio u sledećoj postavi: Staj, Surbir, Hulshof, Blankenburg, Krol, Neskens, Han, Miren, Rep, Krojf i Kajzer.

Torinski tim vodio je čehoslovak Čestmir Višpalek, a činili su ga: Zof, Salvadore, Marketi, Morini, Longobućo, Kauzio, Furino, Kapelo, Altafini, Anastazi i Betega.

Sudijski trio činili su Jugosloveni Milivoje Gugulović (Niš) kome su pomagali Ratko Čanak (Beograd) i Petar Kostovski (Skopje).

Na asistenciju Blakenburga, Ajaks je već u četvrtom minutu poveo sa 1:0, golom Džonija Repa, koji je nadvisio u skoku Đanpetra Marketija i glavom savladao Dina Zofa.

Johan Krojf, iako pomno čuvan od strane odbrane Juventusa, dokazao se u par navrata zašto je u to vreme važio za jednog od najkvalitetnijih igrača Evrope. U toku prvog poluvremena, nakon postignutog gola, sjajnom majstorijom se rešio defanzivaca Juventusa i pogodio Mirena koji je pucao pored stative. Do kraja poluvremena, Ajaks je imao više prilika da uveća vođstvo ali Krojf, Han i Miren nisu uspeli da se upišu u strelce.

"Stara dama" iz Torina uglavnom je pretila iz kontranapada, ali to nije bilo dovoljno da se savlada golman Staj. Prvo poluvreme je završeno sa 11 upućenih lopti na gol Juventusa, naspram samo 4 upućene na gol Ajaksa.

U drugom poluvremenu, Altafini je u završnici napada izgubio korak u duelu sa Krolom. Potom je usledio odličan udarac Hana sa 25 metara, ali je Zof odbranio. Do kraja meča nije bilo ozbiljnijih prilika i Ajaks je na kraju slavio sa 1:0.

Ajaxu je ovo bio treći uzastopni trofej u ovom elitnom takmičenju.

Beograđani na strani oba protivnika

U Beogradu se tih dana desila invazija navijača iz Torina i Amsterdama i ova utakmica ostala je upamćena po jednoj od najvećih poseta u istoriji finala Lige šampiona. Na stadionu je prisustvovalo 93.500 fudbalskih navijača.

Beograđani su našli zabavu na ulicama: dok su Knez Mihajlovom pored njih prolazili navijači Ajaksa, vikali su "Juve, Juve!", a kada su nailazili simpatizeri italijanskog prvaka, dobacivali su "Ajaks, Ajaks!".

Ovo finale ostaće upamćeno i po tome što su se zamenile boje na Marakaninim tribinama.

Naime, na severu su bili crno-beli navijači torinskog tima koji su imali podršku lokalnih navijača koji su delili strast prema istim bojama. Dok su na jugu, praćeni Zvezdašima, bili crveno-beli navijači amsterdamskog tima koji su ipak dosta srećniji otišli svojim kućama.