Iako je leto iza nas, zatvoreni bazeni u Beogradu rade tokom cele godine. Svejedno da li želite da održavate zategnuto telo, potrošite kalorije ili da se odmorite od svakodnevnih briga i pustite "mozak na pašu" (odnosno u bazen), plivanje je pravi izbor. Znamo da je voda blagotvorna i za telo i za um, a u Beogradu ćete sigurno naći bazen koji vam najviše odgovara. 

Nekoliko činjenica o plivanju

Plivanje je fizička aktivnosti, pogodna i za stare i za mlade, one sa kondicijom ili ne. Zbog toga što ljudsko telo u vodi oseća samo deo svoje težine, ovaj način rekreacije je pogodan za sve generacija. Uronjeni u vodu, imate utisak skoro bestežinskog stanja boravak koji čak i onima sa zdravstvenim problemima vezano za pokretljivost nude mogućnost da se bave fizičkom aktivnošću.

Takođe, plivanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti kojima se aktiviraju mišići celog tela i doprinosi fleksibilnosti, jačanju mišića i pokretljivosti zglobova, kao i boljoj gustini kostiju. Redovno plivanje ne donosi samo fizičke pogodnosti, već i psihičko opuštanje jer kroz ritam disanja utičete na lučenje hormona kortizola, hormona stresa. Za pozitivne učinke plivanja kada je reč o dobrom raspoloženju, glavni "krivac" je endorfin, koji se, takođe, luči prilikom plivanja.

Plivanje je i skoro savršena fizička aktivnost u sezoni praznika i slava. Zaronjeni u toplu vodu, nećete ni primetiti da trošite više kalorija energičnim plivanjem, nego trčanjem, šetnjom ili vožnjom bicikla. Plivanje se često navodi i kao blagotvorna aktivnost koja utiče na rad srca i održavanje zdravlja krvnih sudova. 

A sada da vidimo beogradsku ponudu!

Zatvoreni bazeni u Beogradu

Bazeni Tašmajdan nude školu plivanja na zatvorenom bazenu, za one koji još uvek nisu savladali ovu veštinu, postoji obuka plivanja kako za decu, tako i i za odrasle. Veoma je popularna i škola vaterpola.

Sportski centar Banjica ima dva zatvorena bazena, od kojih je jedan veliki olimpijski bazen, dok je drugi mali bazen, namenjen za neplivače. Tokom godine zatvoreni bazeni radnim danima nude tri termina kada su otvoreni za posetioce.

Tu je i zatvoreni bazen na Košutnjaku, kao i zatvoreni bazen u sklopu Sportskog centra Gale Muškatirović na Dorćolu, poznatijeg pod nazivom "25. maj". U ovom centru postoji jedan zatvoreni olimpijski bazen, u kom je prosečna temperatura vode oko 27 stepeni. Dostupan je i za profesionalne sportiste, ali i za amatere koji samo žele da plivaju i uživaju u brčkanju i tokom zimskih dana. Stanari drugog dela Vračara mogu da se svojih preporučenih 30 minuta dnevne fizičke aktivnosti provedu u bazenu Sportskog centra "Vračar", smeštenog u Sjeničkoj 1.

Za stanovnike Zemuna najbliža opcija su renovirani bazeni u Hali Pinki u Zemunu. 

Novobeograđanima je, pak, najbliži zatvoreni bazen u sklopu Sportskog centra 11. april. U ovom sportskom kompelsku nalaze se čak tri zatvorena bazena, odnosno, mali, srednji i veliki bazen. Ovaj bazen je omiljeni na Novom Beogradu među rekreativcima i sportistima, jer je obezbeđena dodatna oprema kao što su mreže za podelu bazena, vaterpolo golovi, daske za plivanje, ozvučenje, veliki broj tuševa, suve svlačionice, grupne svlačionice, kao i ormarići za odlaganje stvari. 

Svi ovi bazeni nude dnevne, mesečne i godišnje karte, kao i posebne povlastice za razne kategorije lica: decu, učenike i studente, starije sugrađane.

Privatni bazeni i spa centri

Poslednjih godina, Beograđanima se, osim ovih standardnih bazena, nudi i veliki broj privatnih bazena. Ponuda je zaista velika i ima ih dovoljno. Neki se nalaze u samom centru, a neki su udaljeni od grada. Ono što ove bazene čini primamljivim svakako je upotreba saune, parnih kupatila i đakuzija dok pravite pauzu u plivanju. Iako su cene ulaznica više nego na gradskim bazenima, priznaćete da ima i svojih prednosti.