Park se nalazi na mestu gde je nekada bio smešten stari kamenolom, po čemu je i dobio naziv. Na turskom jeziku taş znači “kamen” a meydan je naziv za mesto gde se kamen prikuplja ili za rudnik. Postoje priče da su sva stara zdanja u Beogradu sazidana od kamena prikupljenog na Tasmajdanu. Vremenom su vađenjem kamenja stvorene katakombe koje su dugo služile kao skladišta municije, sklonista, vojni magacini ili zavojišta za ranjene vojnike.
U širem smislu Tašmajdan zauzima čitavu oblast od ulica Ilije Garašanina i 27. Marta pa do Beogradske i Karnegijeve ulice. Sam park počinje 600m jugoistočno od Terazija i zauzima jugozapadni deo Palilule.
U ovoj oblasti se ulogorio Karađorđe za vreme opsade Beograda 1806. godine. Kada se završio Drugi srpski ustanak, knez Miloš Obrenović je naložio da se staro srpsko groblje sa Varoš-kapije premesti na Tašmajdan. Među najznačajnijim istorijskim trenucima koji su se ovde odigrali je svakako i čitanje sultanovog hatišerifa o unutrašnjoj nezavisnosti Srbije 30. novembra 1830. godine. Pet godina kasnije je na Tašmajdanskom platou sagrađena stara crkva Sv. Marka koja je uništena za vreme bombardovanja Beograda 1941. godine. Nova crkva Sv. Marka izgrađena je 1940. godine.

Foto: Petar Minić