(Kralja Petra 7)

Škola se nalazi između Kalemegdana i Saborne crkve. Projektovana još 1906., zgrada je delo tada najmlađe žene arhitekte u Srbiji, Jelisaveta Načić koja ju je projektovala u 23. godini. Ova škola je ujedno i najstarija u Srbiji, osnovana 1718. godine, zaštićena od strane države i zavedena pod brojem 1.

Kroz ovu školu prošla su velika imena srpske istorije, u svojstvu učitelja i učenika. Sam Vuk Stefanović Karadžić je ovde postavio temelj učiteljstvu, a kasnije je Pera Todorović u njoj prvi u Srbiji uveo fizičko vaspitanje. Takođe su ovde radili kao učitelji Jovan Miodragović i Pavle Šafarik.

U dvorištu škole 1923. odigrana je i prva košarkaška utakmica u Beogradu. Učenici ove škole, Dragan Kapičić i Zoran Slavinić kasnije su postali veliki košarkaši jugoslovenske reprezentacije. Mnoge znamenite ličnosti srpske istorije doprinele su izgradnji i utemeljenju ove škole, učinivši je jednom od najuglednijih u Srbiji već dugi niz godina.

Tokom godina, mnogi đaci iz ove škole dali su svoje velike doprinose kulturi, umetnosti i sportu u Beogradu i u Srbiji. Između ostalih iČ Mihajlo Petrović Atlas, Moša Pijade, Dejan Udovičić, Minja Subota, Stevan Mokranjac, Pavle Savić, Vladeta Jerotić, Ružica Sokić, Nikola Simić, Boža Prodanović, Lola i Jurica Ribar i mnogi, mnogi drugi.

Foto: 011info