(Beogradska tvrđava)

Spomenik Pobedniku je trijumfalni spomenik postavljen na najvišem bedemu beogradske tvrđave. Spomenik je delo čuvenog Ivana Meštrovića koje je bila naručila beogradska opština kao simbol pobede srpske vojske nad Otomanskom i Austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Prvobitna namena tadašnjeg predsednika opštine Beograd, Ljubomira Davidovića i drugih gradskih čelnika bila je da se spomenik postavi na Terazijama, najprometnijoj ulici da bi simpolisala poraz Otomanske imperije i njihovo proteranje sa Balkanskog poluostrva. Vajar Ivan Meštrović projektovao je fontanu na ovu temu, gde je u centru bazena trebalo da se nalazi stub na pet stepena koji su svaki simbolisali pet vekova ropstva pod Turskom vlašću. Na samom vrhu tog stuba zamišljeno je da stoji sam spomenik i simboliše vesnika trijumfalnih bitaka, dok je čitava konstrukcija trebalo da se zove „Alegorija“.

Foto: Milena Arsenić

Rad na spomeniku počeo je 1913. i trajao osam meseci. Meštrović je vajao i oblikovao skulpturu u kalupima i fiskulturnoj sali osnovne škole u ulici Kralja Petra I. Na sreću spomenik je izbegao uništenje za vreme Prvog svetskog rata jer je pred sam početak bio poslat u Austrougarsku, u Češku na livenje, gde je ostao do kraja rata.

Kada je konačno trebalo da bude postavljen, javila se polemika u javnosti oko lokacije najbolje za spomenik, usled nastanka novih okolnosti – iznad svega uništenja još jedne imperije, Austro-Ugarske koju je Kraljevina Srbija pobedila tokom Prvog svetskog rata i na kraju stvorila novi državu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Na kraju je rešeno da spomenik zauzme svoje mesto u Beogradskoj tvrđavi, na njenom najvišem bedemu blizu Pašinog konaka. Tvrđava je uzeta kao element koji povezuje obe poražene imperije koje su je gradile u prošlosti sa cijem da okupiraju Srbiju i kontrolišu Balkan. Za vreme Otomanske vlasti, tvrđava je bila sedište samog turskog paše koji je odatle vladao gotovo celom Srbijom i važila je za zloglasnu tamnicu za mnoge Srbe, dok su na njenim bedemima Turci postavljali odsečene glave ustanika. U to vreme Beogradska tvrđava predstavljala je zabranjeni grad u koji su Srbi mogli ući jedino u lancima ili na putu ka njenim gubilištima. Spomenik Pobedniku predstavlja oslobođenje ovog mesta koji za Srbe ima sličan značaj kao pad Bastilje za Francuze. Označava pobedu nad feudalizmom, ropstvom, dok sama nagost spomenika predstavlja izlazak iz mračnog srednjeg veka i ulazak u renesansu. Sivi soko na levoj ruci simboliše budnost i pazi da se pobeđene sile ne probude ponovo, dok mač u desnoj ruci simboliše novu pobedu ako se to ikada desi. Takođe postoji teorija da je sam položaj spomenika, činjenica da je njegova nagost okrenuta ka poraženoj Austro-Ugarskoj a pozadina ka Pašinom konaku i Istanbulu, takođe poruka silama koje su tu nekada vladale.

Spomenik je svečano otkriven 1928. godine, za vreme proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i Srpske pobede u ratovima od 1912. do 1918. godine. Dnevno ispod njega prođe preko 5000 turista, što spomenik čini našim najfotografisanijim i najpopularnijim spomenikom.

Foto: Milena Arsenić