Ima svega nekoliko strašnijih stvari od dana kada sednete za volan da polažete praktičan deo vozačkog ispita dok vas pogledom grabljivice streljaju instruktor i policajac. Ceo štimung je neprirodan i uznemirujući, ali to morate da prebrodite. Zato što posedovanje vozačke dozvole znači da će vam život biti daleko lakši.

Stoga, veoma je važno da test ozbiljno shvatite i od samog starta ustanovite dobre navike. Iako razloga za obaranje ima na pretek, ovo su tri najčešća. Ako valjano poradite na njima, dobri se šanse da ćete položiti ispit.

Loša procena na raskrsnicama

Raskrsnice, pogotovo one velike, poznate su po tome da su vrlo stresne po buduće vozače. Otuda ni ne čudi zašto su one broj jedan razlog zašto polaznici auto-škola padaju na praktičnom delu ispita, tj. na vožnji. Nekoliko stvari ovde mogu da krenu po zlu.

Najpre, očigledna greška u proceni je kada se ulijete u raskrsnicu bez gledanja i udarite nekoga iz dolazećeg saobraćaja. Druga, manje očita, ali ipak i dalje opasna greška jeste kada polaznik auto-škole prilazi raskrsnici i iznenada zakoči, obično iz straha. Ovo je recept za lančani sudar.

Kod nekih raskrsnica ulazićete u saobraćaj sa 50 km/h. Naravno da će ovo biti zastrašujuće isprva, ali što više vežbate, to ćete biti bolji na ispitu iz vožnje.

Neobraćanje pažnje na retrovizore

Nakon očigledne poteškoće sa raskrsnicama sledi manje očigledna poteškoća, a to je obraćanje pažnje na retrovizore. Naoko, to je sitnica, puko bacanje pogleda na retrovizor, zar ne? Istina je da instruktori motre na ovaj potez kao jastrebovi.

Kada se isparkiravate, proverite retrovizore. Kada se prestrojavate, proverite retrovizore, i to više puta. Isprva morate da proverite retrovizore kada daje signalizaciju i onda to morate da ponovite kada se zaista prestrojavate. Isto važi kada se isparkiravate - proverite onog trenutka kada se dajete signalizaciju i iznova kada se uključujete u saobraćaj.

Nemarenje za saobraćajne znakove

Vožnja automobila zahteva i malo čitanja. Kada vidite znak “Stop”, morate da se zaustavite. Kada je pred vama znak “Zabrana parkiranja”, onda ne smete da stanete ni na tren. 

Dakle, kako biste položili, morate da pazite na saobraćajne znakove oko vas. Ako propustite znak “Stop” ili “Zabrana preticanja”, budite sigurni da ste pali na testu. No, kao i obično, ništa nije nesavladivo i sve je stvar vežbe.


Ukoliko i dalje nemate vere u sebe, uvek možete da uzmete dodatne časove vožnje u auto-školi pre samog polaganja.