Topaz je jedan krajnje fascinantan poludragi kamen. Na Mosoj skali tvrdoće od 1 do 10, kojom se određuje relativna tvrdina minerala, topaz beleži 8, svega dva mesta ispod najtvrđeg minerala na svetu, dijamanta, zbog čega je veoma popular izbor kod izrade nakita. No, da li znate koje boje je topaz ili kako se te boje stvaraju?

Koje boje je u stvari topaz? 

Prirodni topaz je proziran i bezbojan, kao što je i prirodni korund. Širok spektar boja sa raznim nijansama je dostupan zahvaljujući prirodnim nesavršenostima ili strukturnim manjkavostima. Lepeza se proteže od žute i narandžaste, preko plave i braon, do ružičaste i crvene.

Neke od prirodnih nijansi su vrlo retke i dostižu astronomske iznose, poput zlatne braon, boje kajsije i ružičaste, te oni slove za najdragocenije. Dok cenu određuje boja, najpopularniji topaz je plavi, koji je ujedno i najprodavaniji (polu)dragi kamen u SAD.

Foto: Freepik

Zamena za dijamant

Bezbojni topaz je opšte prisutan i utoliko retko podobno brušen, pa se često prodaje kao zamena za dijamant. Jedan od najpoznatijih topaza na svetu je bezbojni za koji se isprva smatralo da je upravo najbolji prijatelj svake dame - dijamant.

Kako do veštačke nesavršenosti?

Ipak, neki topazi se podvrgavaju određenim procesima kako bi im se veštačkim putem izmenila boja. Ti poduhvati su poznati kao radijacija, difuzija i zagrevanje.

Kod procesa radijacije, logično, drago i poludrago kamenje se izlaže radijaciji. Taj postupak može da pooštri nijanse žute i narandžaste ili čak da promeni bezbojni topaz u plavi, u tzv. londonsku plavu sa sivkasko plavim prelazima. Pre nego što bude spreman za promet, topaz nakon procedure može da bude radioaktivan izvesno vreme, sve u zavisnosti od kvaliteta kamena i njegove potrebe za hlađenjem. Zahvaljujući strogim regulativima koje su na snazi, draguljari, trgovci i klijenti su izuzetno zaštićeni. Stoga, možete mirno da spavate.

Postupkom difuzije se zelena boja pretvara u tirkiznu. To podrazumeva prilično dugo zagrevanje topaza sa hemikalijom koja izmenjuje spoljašnju boju kamena, ali ne i boju jezgra kamena. U suštini, to je samo površinski tretman za ovaj kamen.

Najrasprostranjeniji proces za izmenu boje dragog i poludragog kamenja je zagrevanje. To uključuje zagrevanje i hlađenje predmeta određeno vreme kako bi se postigla željena boja. U slučaju topaza, ova metoda može da pretoči jednoličnu braon boju u osetno poželjeniju ružičastu boju.

Svi ovi postupci proizvode neverovatan spektar boja kod topaza i to po i te kako povoljnim cenama, što ga čini idealnim za one koje imaju ograničen budžet, a pak žele da ukrase prst, vrat ili uho sa blistavim poludragim kamenom.