Svet antikviteta nije nikakva novost. Mnogi, bilo mladi ili stari, otkrili su da nam je prošlost pred nosom i da je samo potrebno zagrebati površinu. Jednom kada to učinite, onda jednostavno ne želite da ispustite prošlost iz ruku. 

Stoga, u nekim antikvarnicama možete da pronađete dragocene predmete koji vas podsećaju na prošlost ili vam pomažu da bolje razumete istoriju svoje domovine. Prilikom kupovine istih treba imati na umu ove 3 važne činjenice:

Godine su samo broj

Većini ljudi prva asocijacija za vrednost nekog predmeta jeste starost istog. No, godine ne znače automatski da je primerak dragocen. Ponekad stara stvar je ništa više od obične starudije. Kvalitet, stanje i istorijska pozadina su neki od važnih segmenta da bi predmet potpao pod kategoriju antikviteta. Najbolji način da saznate jeste da se obratite ekspertu, čije stručno oko će ustanoviti o čemu je reč.

Čistiti ili ne, pitanje je sada

Kada se radi o antikvitetima i porodičnom blagu, čišćenje se uvek ne savetuje. Mnogi kolekcionari ne žele besprekorno čiste predmete. Istovremeno, u dosta slučajeva to može značajno da umanji konačnu cenu. 

Takođe, ako na svoju ruku pokušate nešto da očistite, možete da prouzrokujete nenadoknadivu štetu. Isto važi ako probate da restaurirate. Dobar deo kolekcionara će vam poručiti da prepustite restauraciju majstorima tog zanata ili da uopšte ne restaurirate.

Ključ je u popularnosti

Sakupljanje predmeta samo zato što mislite da će imati neku vrednost nije dobar način za pronalazak antikviteta. Tražite stvari koje vam se dopadaju. Iskreno govoreći, ako kupite nešto zato što mislite da vrednost, razočaraćete se ako se ispostavi da je bezvredno. Ako pak pazarite predmet zato što vas je raspametio i oduševio, naposletku svakako nećete imati za čime da žalite. 

Oprezno postupajte ukoliko nabasate na predmet za koji znate da je kolekcionarski primerak. Može da ispadne da je u pitanju kopija ili reprodukcija, a onda ste zaglavili sa predmetom koji niko ne želi za sebe.
Ovo samo neke od osnovnih činjenica za upoznavanje sa svetom antikviteta. Kada počete da pravite kolekciju, obiđite antikvarnice i pogledajte kako se ophode sa svojim predmetima. Ako se brinu o njima i objasne vam pojedinosti do tančina, onda ste na pravom mestu.