Koliko puta ste ušli u salon nameštaja i zapitali se koliko drugih ljudi ima isti taj komad nameštaja u svom domu? Otkriće da ste potrošili basnoslovan novac na identičan set kao i vaši prijatelji može da bude frustirajuće, u najmanju ruku. No, kupovina ručno pravljenog nameštaja može da odagna sve te brige.

Nameštaj treba da bude odraz vaše ličnosti i životnog stila, ali to ne znači da ćete morati dati sulud novac. Da, platićete malo više nego što košta masovno proizvedeni komad nameštaj, ali isplatiće se. Evo i zašto…

Jedinstven stil

Komercijalno pravljen nameštaj ume da vrišti od ukalupljenosti. Kada se nameštaj masovno proizvodi, proizvođaču je daleko lakše da svaki komad izgleda identično. Stoga, nameštaj ne može istinski da odašilje ličnost kupca.

U drugu ruku, ručno izrađen nameštaj ima nekoliko rafiniranih razlika koje čine da svaki komad izgleda jedinstveno. Pojedinačan nameštaj se pravi za određenu prostoriju ili dekor. Kada vlasnik renovira svoj dom, on sa ručno pravljenim nameštajem može savršeno uklopi u novi dekor, a da pritom odrazi svoju ličnost.

Neupitan kvalitet

Ručno pravljen nameštaj se radi sa velikom pažnjom i generalno je većeg kvaliteta nego masovno proizvedeni nameštaj. Takođe, obično ima duži radni vek nego onaj komercijalni. Šta više, dobar deo ručno izrađenog nameštaja dolazi sa doživotnom garancijom majstora. Sa druge strane, fabrike nameštaja proizvode nameštaj sa namerom da se isti zameni nakon nekoliko godina. Ova praksa postoji da izbije potrošačima dodatan novac iz džepa. 

Majstori koji ručno izrađuju nameštaj ponose se svakim komadom i žele da se isti koristi tokom čitavog života. Neki od tih komada se prenosi sa kolena na koleno.

Dizajn po želji

Nameštaj iz masovne proizvodnje mora da izgleda identično. Kada postoje razlike, taj komad se smatra manjkavim i ne završava u izlogu. Otuda nema nikakve šanse da kupac pazari komercijal komad nameštaja po porudžbini. Izbor je ograničen na ono što proizvođač smatra da će biti hit u prodaji. Čak i ako kupac uspe u svojoj nameri, to će nesumnjivo biti po paprenoj ceni.

U drugih mah, obzirom da se ručno pravljeni nameštaj izrađuje jedan po jedan, lako je majstoru da prihvati zahteve za dizajn po želji, a onda stvori predivan i jedinstven komad za kupca. Nameštaj po porudžbini zna da bude slamka spasa za kupce koji su u potrazi za stolom nestandardnih dimenzija ili savršenom stolicom koju čeka lični kutak u sobi.

Karakter utkan u drvo

Ručno rađen nameštaj može da udahne karakter svakoj prostoriji u kojoj je smešten. Majstor je sposoban da ukomponuje nekoliko komada koji će biti postavljeni zajedno ili će barem obitavati u istoj sobi. Nit koja se provlači kroz svaki komad biće lako uočljiva sa strane. Nameštaj ne samo da će biti funkcionalan, nego će biti dobra tema za razgovor. Karakter majstora biće, takođe, evidentan u svakom pojedinačnom komadu.

Ručno pravljen nameštaj zadržava boju, šare, i druge karakteristike drveta od kojeg se izrađuje. Stoga, svaki komad drveta izgleda za nijansu drugačije od drugog, dajući svakom komadu nameštaja svoju posebnost i karakter.

Stvaranje divnog, unikatnog i čvrstog komada nameštaja zahteva vreme i strpljenje, ali konačni proizvod je vredan čekanja. Ako se u potrazi za takvim, obratite se nekoj od stolarskih radionica.