Kako je proleće već tu, verovatno jedva čekate da izađete napolje i uživate u toplijem vremenu. Ako planirate produženi vikend negde van grada, jedini način da vaš put teče kao po loju jeste da spremite auto za prolećnu sezonu. Stoga, evo 4 saveta kako da sami spremite auto za proleće.

Operite auto

Poslednja stvar koju želite da učinite kada je napolju ciča zima jeste da operete auto, pa su dobri izgledi da ste tu ključnu obavezu odlagali do sad. Čim otopli, trebali biste da dobro operete svoj automobil. Zima nije blagonaklona prema vašem vozilu, pogotovo ako je padao sneg.

Ako se nataloži, so ume da nagrzi boju. Ukoliko ne nameravate da oterate kola u auto-perionicu, već želite da sami zasučete rukave, onda obavezno dodajte sodu bikarbonu u kantu sa vodom. Ona i te kako otklanja so.

Proverite gume

Zimsko vreme je, takođe, nemilosrdno prema gumama vašeg četvorotočkaša. Hladan vazduh može da izazove pad pritiska u gumama, dok putevi prekriveni snegom mogu dodatno da potroše iste. Valjalo bi da proverite pritisak u gumama i postarate se da su adekvatno napumpane. 

Pritisak može da utiče da potrošnju goriva, pa vođenje računa o tome može da vam uštedi novac, te da spreči pucanje. Takođe, ako je gazeći sloj na gumama izlizan, zamena treba da vam bude prioritet.

Promena ulja

Ovo godišnje doba je idealno vreme za promenu ulja na vašem automobilu, pogotovo ako ste koristili motorno ulje za zimu tokom hladnih meseci. Zimsko motorno ulje samo po sebi nije toliko gusto, pa će dodatno prorediti kada napolju otopli. “Prljavo” ulje može drastično da ošteti motor. Stoga, promena ulja je stavka “pod obavezno”.

Zamena brisača

Ako je tokom zime dosta padao sneg, onda ste bili primorani da koristite brisače. Bele pahulje i hladno vreme udruženim snagama izrabljuju vaše brisače. Promena istrošenih brisača je jedan od najlakših i najjeftinijih načina da spremite vaš auto za proleće. Čak i ako ne vidite znakove potrošnje, zaista biste trebali da ih promenite, pogotovo ako na vetrobranskom staklu ostavljaju “pruge”.

Ako niste vični u ovom “majstorisanju”, uvek možete da se zaputite do auto-mehaničara ili auto-servisa, koji će spremiti vaš auto za proleće.