Zbog svoje fleksibilnosti, hrono ishrana je jedna od efektnijih ishrana koja daje relativno brzo, i ali pre svega zdrave rezultate. Osnova ovakve ishrane potiče iz drevne kineske medicine, ali je ceo koncept osmišljen u Francuskoj 1980-ih godina. 

Kako funkcioniše hrono ishrana?

Jedan od razloga dobrih rezultata ove ishrane jeste što se više bazira na tome kada jedete, a manje na to koliko ili šta jedete. Naše telo lakše i na bolji način podnosi kalorije ujutru nego kasnije tokom dana, a pogotovo uveče. Zato se i kaže da je doručak najvažnije jelo u toku dana.

U suštini, kod ove dijete je poenta da se sinhronizuje ishrana sa biološkim satom. Što znači da možete i dalje da jedete svoju omiljenu hranu, samo treba malo više da se obrati pažnja na vreme obroka. 

Kad je hrono ishrana u pitanju, ne bi trebalo da preskačete doručak ili da pijete kafu pre doručka. Umesto toga, konzumirajte čaj ili limunadu. Razmak između obroka bi trebalo da bude do 4-5 sati, a razmak između večere i doručka bi trebalo da bude 12 sati. Na taj način ostavljate telu dovoljno prostora da efikasno razgradi masti koje su uskladištene.

Ukoliko niste gladni, večeru možete i preskočiti. Ona nije obavezna, jer za večeru svakako treba unositi manje kalorija nego u ostalim obrocima zato što se upravo tada najviše “taloži“. 

Da li hrono ishrana čisti organizam?

Osim što se koristi za mršavljenje, hrono ishrana se koristi i za čišćenje organizma. 

U zavisnosti od vašeg cilja postoje određena pravila koja bi trebalo pratiti za najbolje rezultate. Preporučuje se da se prvo odradi čišćenje organizma, a zatim da se pređe na standardnu ishranu. U protivnom, malo sporije će kile “spadati”.

Čišćenje organizma ima određene restrikcije i traje svega 28 dana. Naravno, može trajati i duže u zavisnosti od vaših potreba. Nakon što se taj period završi možete opet da uživate u svemu što volite da jedete uz praćenje standardne hrono ishrane.

Kada je čišćenje organizma u pitanju, alkohol i mleko bi trebalo gledati izbegavati. Crno vino se može konzumirati, ali do 4 čaše nedeljno, a mlečni proizvodi mogu da se jesti do 3 puta nedeljno i to samo uz doručak. 

Kako bi trebalo da izgleda program hrono ishrane?

  • Maximalno 3 obroka dnevno, što znači da bi užina trebala da se izbaci 
  • Voće i skrobno povrće takođe ne bi trebalo da jedete u ovom periodu 
  • Razmak između jela ostaje isti kao što smo gore pomenuli 
  • Šećeri svih vrsta se takođe izbacuju
  • Umesto belog brašna možete koristiti kukuruzno, heljdino, ovseno, ječmeno i ražano: žitarice da, ali kupovni musli ili pahuljice nisu poželjni
  • Meso je dozvoljeno za svaki obrok ali se ne preporučuje mešanje 2 vrste mesa u jednom obroku

Kada su vidljivi rezultati hrono ishrane?

Nakon određenog vremenskog perioda i upornosti rezultati koje možete da vidite su: smanjenje celulita, zdravija koža, bolje varenje, gubitak masti, upravljanje težinom, regulisanje holesterola, smanjenje rizika od dijabetesa, jači imunitet i uravnoteženi hormoni. 

S obzirom da ni jedan organizam nije u potpunosti isti i neka vrsta namirnica može da ne prija vašem organizmu, samim tim jedan od saveta bi bio da posetite nutricionistu, koji će vam na osnovu analize krvi reći šta je vama potrebno, a šta bi trebalo da izbacite od namirnica.