Pri kupovini novih guma ili novog automobila jako je važno da donesete odluku o tome na koliko će te menjati gume na vašem vozilu. Donošenje takve odluke zavisi od više faktora, kao što su klimatski uslovi, način vožnje i tip gume. U sledećim redovima možete pronaći par saveta kako da prepoznate kada je potrebno promeniti gume na vašem automobilu.

Dubina šara gume

Ukoliko trenutne gume imate već neko vreme, prvo što bi trebalo da uradite jeste da proverite dubinu šara na vašim gumama. Po pravilima u mnogim zemljama dubina šara mora minimum biti 1,6 milimetara. Međutim, bez obzira na minimum, najsigurnije bi bilo da gume zamenite kada dostignu dubinu od oko 3 milimetara. Dubina šara ima ključnu ulogu u sigurnosti samog vozila. Šare su odgovorne za prianjanje gume na drumu i za uklanjanje vode, snega, blata. 

Starost guma

Čak i ako vam gume nisu puno istrošene, ili ne vozite često svoje vozilo, te istrošenost nije ni primetna, preporučuje se promena guma na najmanje 6 godina od momenta kupovine guma. Gume vremenom gube svoje osobine, kao što je elastičnost, pa samim tim i lakše dolazi do pucanja. I, kao takve sigurne za vas, ali ni saobraćaj. 

Ponašanje guma po putu

U slučaju da su vam gume mlađe od 6 godina, i da im je dubina šara do 3 milimetra duboka, svakako treba pratiti ponašanje guma po putu. Ukoliko primetite bučnost guma, vibriranje koje do sada niste osetili, ili ukoliko primetite bilo šta van uobičajenog, kada su gume u pitanju, predlažemo da ih svakako zamenite radi sopstvene bezbednosti. 

Ako ste u potrazi za novim gumama, posetite neku od prodavnica auto-delova u Beogradu.