Svako od nas na nekom delu tela ima poneki mladež. Ovi belezi na telu nastaju usled pigmentacije kože i mogu da postoje od rođena ili da se razviju tokom života. Ne bi ih trebalo mešati sa pegama zato što, za razliku od njih, mladeži mogu da se pojave na bilo kom delu tela, od glave do pete, i tamniji su od tona kože osobe.

Većina mladeža je bezopasna, ali u nekoliko navrata morate da se pozabavite njima, pogotovo kada se sumnja na rak. Melanom je smrtonosni tumor koji je u poslednje vreme u porastu. On se može ukloniti samo hirurškim putem. Što se pre tumor odstrani i spreči dalje širenje na limfne čvorove, to su veći izgledali za preživljavanje. Stoga, ovo su 4 znaka upozorenja:

Boja

Mladež ili, stručno rečeno, nevus, može da bude raznobojan, od svetlog do tamnog. Najčešće se može spaziti između svetle braon i tamne braon boje. Ali, kada mladež promeni boju ili je neobične boje, radi predostrožnosti, valjalo bi zakazati pregled u dermatovenerološkoj ordinaciji.

Tamnoća

Mladeži koji su daleko tamniji od ostatka kože mogu da budu razlozi za brigu. Pigmentacija mladeža, kao pigmentacija kože, prouzrokuje da oni budu tamniji. Neki dosta mračni mladeži znaju da budu melanom, koji je vrsta raka kože.

Promene

Mladeži mogu da postoje na koži veoma dugo i da izgledaju isto iz godine u godinu. No, razlog za brigu se javlja kada mladež doživi bilo kakvu promenu. Na primer, može da se upali, što se dalje manifestuje svrabom ili željom za češanjem područja na kojem se mladež nalazi.

Češanje mladeža može da izazove krvarenje ili curenje. To je znak upozorenja. Mladež, takođe, može da poraste, što je isto znak upozorenja. Ako nadraženo područje kože potraje više od mesec dana, to može da znači da se radi o raku kože i iziskuje pregled dermatovenerologa. Neki melanome karakteriše manjak pigmentacije.

Oblik

Mladeži su uglavnom simetričnog oblika, poput kruga, mada ne moraju da budu apsolutno savršeni krugovi. Nesimetrični mladeži su razlog za brigu. Recimo, mladeži sa nepravilnim ivicima, sa reckavim ili tamnim linijama, zahtevaju pregled specijaliste.

Ova 4 znaka služe kao vodič šta može da bude razlog za brigu što se tiče sumnjičavih mladeža. U tom slučaju, poseta dermatologu je jedino logično rešenje.