Nemate vremena da odete u teretanu, a stalo vam je do izgleda? Zašto onda ne biste napravili teretanu kod kuće? Vežbanje kod kuće donosi sa sobom pregršt benefita: treninzi u sopstvenom domu su daleko privatniji i zgodniji, te ne morate da birate termin kako biste lakše ostvarili svoje ciljeve.

Ovo je sjajan način da se poboljša kardiovaskularni sistem, izgubi telesna težina ili stekne mišićna masa. Kakve god lične fitnes ciljeve imate na umu, znajte da teretana kod kuće ne zahteva niti mnogo novca niti mnogo prostora. Stoga, da počnemo…

Napravite malo lufta

Veoma je važno da odlučite gde ćete da smestite svoju kućnu teretanu pre nego što počnete da dižete tegove ili radite trbušnjake. Treba da bude dovoljno prostrano da strunjača može da stane. Na taj način imaćete mesta da radite vežbe za “core” ili da se rastežete. Naravno, tip treninga diktira veličinu vaše teretane kod kuće.

Opremite svoju kućnu teretanu

Troškovi opreme mogu svetlosnom brzinom da se nakalimišu. Ipak, nije nemoguće da imate kvalitetnu i priuštivu opremu istovremeno. Mnogi troše silne novce da bi opskrbili teretanu kod kuće, ali u većini slučajeva je to suvišno. Zapravo, najučinkovitija oprema neretko može da se kupi za “male pare”.

Kardio trening

Možete da uštedite mnogo novca i prostora kupovinom vijače ili konopca za preskakanje umesto glomazne i skupocene trake za trčanje. Na primer, vijača sa tegovima može i te kako da pojača intezitet vašeg treninga zato što okretanje konopca zahteva dodatnu energiju, a sve vreme vaši ručni zglobovi i podlaktice rade daleko napornije da bi zadržali rotaciju.

Sa druge strane, kardio mašine, poput traka za trčanje i trenažnih bicikala, mogu da obezbede ozbiljnu potrošnju kalorija, te ne treba ih zanemariti ako vam prostor i finansije to dozvoljavaju.

Trening snage

Nema potrebe da ulažete novac u raznorazne skalamerije da biste odradili trening snage. Umesto toga pazarite bučice ili podesive tegove ili elastičnu traku i na malom prostoru steknite isti tonus mišića.

Iako su pilates lopte izvrsne za jačanje vašeg “corea” i poboljšanja balansa, one su pak noćna mora za skladištenje. U drugu ruku, balans diskovi su idealni za teretanu kod kuće. Zauzeće isto mesto koliko i plitak tanjir, a pružiće vam sve benefite. 

Oporavak

Oprema za oporavak je ključna za svaku teretanu u kući, bilo da ste zagovornik kardio treninga ili treninga snage. Penasti valjak je “dušu” dao za tu namenu. Studije su pokazale da “valjanje” mišića na penastom valjku može da umanji zamor mišića, upale mišića i ubrza oporavak nakon treninga. Takođe, možete da potražite ručne masažere kako biste odagnali bilo kakav bol u mišićima.

U konačnici, ne morate da kupi sve, od igle do lokomotive, za svoju kućnu teretanu. Možete početi sa ovom opremom i kasnije nadograđivati. Naravno, ukoliko nemate motivacije da vežbate kod kuće, odlazak u teretanu je uvek valjana opcija.