Dolazak proleća kod nas znači da vam neko izvesno vreme bunda više neće trebati. U međuvremenu, morate da se postarate da se ona skladišti i čuva kako treba da biste naredne zime ponovo mogli da uživate u njenoj lepoti, udobnosti i toploti.

Pravo krzno se dosta razlikuje od ostalih materijala. Dok je prilično lako i brzo zameniti običan kaput, to isto ne važi kada je u pitanju bunda obzirom da je papreno skupa da bi se zanemarila. Takođe, treba imati na umu da bunda nije ništa nalik drugoj odeći, te da postoje određeni faktori koji mogu da oštete pravo krzno. Stoga, evo nekoliko saveta kako da pravilno čuvate bundu kod kuće da bi ona izgledala kao da je tek izašla iz butika.

Izaberite mračno i hladno mesto

Kada birate mesto za čuvanje bunde, postarajte da se da bude mračno i hladno. Krzno ne trpi visoke temperature, obzirom da toplota ume da isuši krzno i kožu. Povrh toga, direktno izlaganje sunčevoj svetlosti može da izazove bleđenje, te krzno može da postane raznobojno.

Istovremeno, topla preporuka je izbegavati skladištenje u špajzu ili tavanu, pošto isti znaju da budu topli, vlažni i skučeni prostori. Umesto toga bunde treba čuvati u prostornom plakaru ili temperaturno kontrolisanom prostoru, gde sunčevi zraci ne mogu da dopru.

Koristite adekvatne ofingere

Bunde znaju da budu osetno teže od tradicionalnih zimskih kaputa. Iz ovog razloga obični plastični ili žičani ofingeri neće izdržati težinu vaše bunde. Ovo može da dovede do toga da bunda izgubi oblik u predelu ramena.

Zato je važno odabrati širokorameni drveni ofinger koji u potpunosti može da iznese težinu vaše bunde.

Dajte im prostora

Bunde zahtevaju pregršt prostora da bi “disale”. Strujanje vazduha održava krzno hladnim i suvim, što eliminiše potencijalne probleme kao što su buđ i neprijatan miris.

Ako planirate da obesite bundu u navlaci za odeću, pobrinite se da izaberete navlaku koja ima lufta. Ne bi trebalo da koristite plastične navlake, pa uvek proverite da li su iste pogodne za krzno. U isti mah, gledajte da držite krzno podalje od druge tkanine koje može da očeše o bundu i ošteti krzno.

Dakle, najbolje mesto za bunde je tamo gde ima lufta na pretek i, ukoliko je moguće, gde će visiti samostalno.

Izbegavajte kuglice od naftalina

Štićenje bunde od moljaca je svakako važno, ali treba da budete oprezni kada birate način zaštite. Većina ljudi poseže za kuglicama naftalina, ali one mogu da ostave neprijatan miris na samom krznu, koji se potom teško otklanja.

Najbezbedniji način da držite moljce i druge insekte podalje od vašeg krzna jeste da stavite vrećice lavande u vaš skladišni prostor i time sprečite neželjenu posetu krznaru.