U današnje vreme gotovo svako uza sebe ima pametni telefon, pa nikada nije bilo lakše fotografisati. Međutim, pitanje je kako će te fotke ispasti. Bilo da se radi o fotografijama za društvene mreže ili za posao, evo par saveta kako da napravite sjajne slike mobilnim telefonom.

Svetlo, svetlo i svetlo

Glavno pravilo fotografije jeste praćenje svetla. Upravo svetlo utvrđuje kvalitet fotografije. Najčešći i najjednostavniji način jeste da koristite dnevno svetlo - prirodno svetlo sa prozora ili svetlo koje se reflektuje sa neke površine. Sobno svetlo, sa različitim upaljenim lampama, dodaje žutoću i senke u kadru. Ovi nepoželjni elementi možda mogu, a možda ne mogu da se uklone tokom obrade fotografije.

Postarajte se da jarko sunce i direktna sunčeva svetlost ne prouzrokuje preteranu belinu, kao i oštre senke na vašim fotografijama. Dok fotografišete, držite pogled na ključnoj tačci kako bi detalji koje želite da ovekovičite bili u fokusu. Takođe, kada slikate telefonom, izaberite pravi ugao kako biste izbegli nepotrebnu distorziju perspektive.

Kompozicija fotografije

Iako se možda niste susreli, svi ste na časovima likovnog čuli za kompoziciju, koja čini fotografiju interesantnom, te hvata poglede sa strane. Prvi savet jeste da se odmah odlučite za format fotografije. Instagram, recimo, “obožava” vertikalne fotografije, dok horizontalne same po sebi izgledaju skladnije.

Bilo da se radi o horizontalnoj ili vertikalnoj fotografiji, neophodno je najpre odrediti kako se objekti odnose jedan naspram drugog, šta želite da bude u fokusu, ali i kakvu atmosferu želite da prenesete.

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja se tiču kompozicije, a koja možete da sledite da bi vaša fotografija ispala interesantna i privlačna. Jedno od njih je pravilo trećine. Dakle, potrebno je da kadar podelite na tri jednaka dela, horizontalno i vertikalno, sa objektima na presečnim tačkama koje odgovaraju najboljoj vizuelnoj percepciji. 

Danonoćno škljockanje

U početku možda će vam se činiti komplikovano, ali vežbanjem i samo vežbanjem uspećete da napravite predivne i zanimljive fotografije. Pokušajte da analizirate slike koje su zapale za oko. Šta vam se dopalo? Šta ste prvo primetili? Detalje, boje, teksture? Isprobajte svakodnevno i vremenom ćete postati vični u tome.

Na kraju nemojte upasti u zamku i misliti da su sve fenomenalne fotografije napravljene skupocenom opremom. Ako pratite osnovna pravila, vaš pametni telefon može da isporuči dovoljno dobre fotografije. Sve što je potrebno jeste vežba i dobro oko.

Kada nakon napravite fotke na koje ste svim srcem ponosni, odnosite u obližnju fotografsku radnju u Beogradu kako biste ih razvili, uramili i dodelili im počasno mesto u svom domu.