Dr Martens ili popularno rečeno Martinke je svetski poznat brend obuće, koja je neretko pravljena od kože. Martinke su nadsve čuvene po izdržljivosti i udobnosti, kao i karakterističnom izgledu. Mnogi biraju Martinke kao svakodnevnu obuću, prvenstveno zato što su polivalentne, te slažu se sa raznoraznim odevnim kombinacijama.

I, sada je glavnom pitanje kako održavati Martinke tako da vam što duže “požive”, razume se, bez intervencije beogradskog obućara, zar ne? U nastavku moći ćete da pročitate nekoliko saveta na tu temu.

Slavni brend - Dr. Martens

No, pre nego što se latimo toga, prvo da se osvrnemo na kratku istoriju Martinki. Prvi kalup je napravljen početkom 1960-ih godina od strane dr Klausa Martnesa, koji je igrom slučaja povredio stopalo na skijanju. Udruživši se sa prijateljem, dr Herbertom Fankom, napravili su novi tip čizme, koja je trebalo da bude udobnija i potpornija stopalu negoli tradicionalna čizma.

Ova dvojica doktora sklopila je prototip koristeći gumu od vazdušnog jastuka, koji su naposletku patentirali. Združenim snagama sa kompanijom R. Grigs Limited, dali su se u masovnu proizvodnju. Prva Martinke u prodaji pojavile su se u aprilu 1960. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Popularnost čizmi Dr Martens vrlo brzo proširila po čitavom Starom kontinentu, a potom i po ostatku sveta, koje su postale pravi hit među pankerima i pripadnicima drugih kontrakulturnih pokreta. 

Kako kupiti prave Martinke?

Postoji nekoliko različitih modela Dr Martens obuće. Međutim, one koje su izdvajaju jesu klasičnih modeli, poput 1460 i 1776, ali naravno da ima i drugih modela, uključujući one sezonske.

Kada se date u kupovinu Martinki, morate da obratite pažnju na nekoliko stvari. Prva je svakako veličina. Postarajte se da ih probate pre nego što ih pazarite kako biste bili sigurni da vam pašu. Ne želite da budu knap niti prevelike zato što to i te kako može da utiče na udobnost obuće.

Imajte da umu da će biti potrebno izvesno vreme da se razgaze. Za početak nosite ih po kući po nekoliko sati pre nego što ih navučete i provedete čitav dan napolju u njima. Na ovaj način izbegnućete žuljeve i ostale neprijatnosti koje dolaze sa novom obućom.

Ono što isto trebate da uzmete u obzir jeste tip materijala vaših budućih Martinki. Dr Martens se izrađuju od više materijala, pa je na vama da izaberete šta najbolje podmiruje vaše potrebe. Na primer, ako nameravete da ih nosite po vlažnom vremenom, onda možda biste trebali da se odlučite za materijal koji je vodootporan.

Saveti za održavanje Martinki

Ako ste ljubitelj čizmi Martinki, onda uveliko znate da su one nisu lake za održavanje. Kako bi vam što duže potrajale, veoma je važno da sledite savete o održavanju istih.

Jedna od najvažnijih stvari koju treba da upamtite jeste da ih ne nosite svaki dan. S obzirom da su napravljene od prirodnih materijala, potrebno im je vreme da “dišu” kako bi se izbegao razvoj bakterija. Naizmečno ih nosite, te puštajte ih da se vetre kako bi ostale u dobrom stanju.

Druga stvar koju treba da imate na umu jeste kako pravilno skladištiti Martinke kada ih ne nosite. Potrudite se da ih ne nabijate u uzak prostor pošto to može da značajno ošteti kožu. Umesto toga, držite ih na hladnom i suvom mestu, gde mogu komotno da “dišu”.

Ako vam se Martinke smoče, obavezno ih osušite pre nego što ih sklonite. Ukoliko je neophodno, možete da koristite fen na najslabijoj jačini. Nemojte ih izlagati izvoru toplote kao što su kamin i radijator, jer oni mogu da oštete kožu i vez.

Ako pak dođe do oštećenja i cepanja Martinki, uvek možete da se obratite obližnjem obućaru u Beogradu kako bi on iste što pre sanirao, a vi ponovo sa ponosom nosili.