Ukoliko ste ljubitelj hrane i želite da napravite dobre fotografije jela koja su vas oduševila ili želite da uđete u svet fotografije hrane, ovde možete naći par smernica kako da slikate hranu tako da izgleda kao da je “uslikana” profi.

Kakvo vam je svetlo takva vam je fotka

Generalno, kada je fotografija u pitanju, jedna od bitnih stvari je upravo količina svetla. Ako slikate hranu u restoranu direktno, preporučuje se da koristite prirodno svetlo, te bi bilo poželjno da se igrate sa položajem tanjira, jer će te na taj način dobiti, od istog izvora svetlosti, više različitih fotografija. 

Ukoliko vam je ambijent taman ili je noć, a koristite telefon za fotografisanje, možete koristiti blic ali bi mnogo bollje ispalo ukoliko uzmete blic tuđeg telefon i na taj način napravite neku vrstu konstantnog svetla, te će vam sama fotka imati bolji kvalitet. Istovremeno, možete ući u podešavanje kamere na vašem telefonu i isprobati razno razne opcije koje vaš telefon nudi i na taj način doći do sjajnih slika. 

Kompozicija je ključ

Kompozicija kadra je jedna od ključnih stavki kod bilo koje vrste fotografije, a pogotovo kad je slikanje hrane u pitanju. Vaš raspored hrane po stolu i na slici treba da zavisi od onoga što vi volite. 

Neki više vole minimalizam, te će na tanjiru imati malo hrane precizno raspoređene i neće biti puno stvari oko tanjira. Dok neki vole upravo suprotno, da im sto, i fotka samim tim, bude prepuna detalja, dekoracija, boja i tako dalje. 

Najbolje je igrati se kompozicijom i vremenom ćete shvatiti šta vama najbolje leži i šta se vama najviše sviđa. Nemojte se plašiti da pogrešite i da probate nešto novo, jer se isključivo na taj način uč i stvara jedinstvena fotografija, a ne pukim praćenjem “udžbenika”.

Ukoliko ste baš ponosni jednom od vaših slika i želite da je izradite ili uramite, preporučujemo vam da potražite fotografske radnje u Beogradu, koje će vam povolljno pomoći da dobijete baš ono što ste zamislili.