Vid je jedno od najvažnijih čula, a zdravlje očiju ključno je za svakodnevne aktivnosti. Ako se primeti da vid nije oštar kao ranije ili postoji teškoća sa čitanjem teksta na udaljenosti, možda je vreme za proveru dioptrije. Proces određivanja dioptrije je detaljan i precizan, omogućavajući da se dođe do savršene korekcije vida. U nastavku, otkrivamo kako se tačno određuje dioptrija i kako poseta oftalmološkoj ordinaciji može pomoći u očuvanju zdravlja očiju.

Šta je dioptrija i zašto je važna?

Dioptrija je jedinica mere koja se koristi za izražavanje optičke snage sočiva potrebnih za korekciju vida. Pozitivne dioptrije (npr. +2.00) koriste se za korekciju dalekovidosti (hiperopije), dok se negativne dioptrije (npr. -1.50) koriste za korekciju kratkovidosti (miopije). Pored toga, postoje i cilindrične dioptrije koje se koriste za korekciju astigmatizma.

Koraci u procesu određivanja dioptrije

Određivanje dioptrije sastoji se iz nekoliko koraka, svaki sa specifičnom svrhom i metodologijom kako bi se osigurala tačna korekcija vida i optimalno prilagođavanje naočara ili kontaktnih sočiva. Proces započinje uzimanjem detaljne anamneze. Oftalmolog ili optometrista postavlja pitanja o prethodnim problemima sa vidom, zdravstvenoj istoriji, eventualnim lekovima i trenutnim simptomima. Ovaj korak omogućava lekaru da bolje razume specifične potrebe pacijenta i potencijalne rizike za određene očne bolesti.

Jedan od najpoznatijih delova pregleda vida je test sa Snellenovom tablom. Pacijent čita slova različitih veličina sa određene udaljenosti, što omogućava lekaru da proceni koliko jasno pacijent vidi na daljinu i identifikuje eventualne nepravilnosti u vidu. Ovaj test je osnovni korak ka preciznom određivanju dioptrije i pruža osnovne informacije o stanju vida pacijenta.

Autorefraktometar je uređaj koji automatski meri refrakciju oka. Tokom ovog testa, pacijent gleda u uređaj koji koristi svetlost za merenje kako svetlost prolazi kroz rožnjaču i sočivo. Ovaj test pruža početnu procenu dioptrije, koja se kasnije može ručno podešavati. Autorefraktometrija je brza i efikasna metoda koja pruža osnovne podatke za dalju preciznu korekciju vida.

Nakon automatizovanog testa, oftalmolog koristi fonometriku da precizno odredi dioptriju. Pacijent gleda kroz različita sočiva dok lekar menja snagu sočiva i pita pacijenta da li vidi bolje ili lošije. Ovaj subjektivni test pomaže u finom podešavanju dioptrije prema osećaju pacijenta. Važno je da pacijent bude iskren i pažljiv tokom ovog dela pregleda kako bi rezultati bili što tačniji.

Astigmatizam se meri upotrebom cilindričnih sočiva. Lekar koristi isti postupak kao kod subjektivnog određivanja dioptrije, ali sa posebnim sočivima koja koriguju astigmatizam. Cilindrična sočiva pomažu u ispravljanju neujednačenog zakrivljenja rožnjače ili sočiva. Korekcija astigmatizma je ključna za postizanje jasnog i oštrog vida.

Pored određivanja dioptrije, oftalmolog proverava opšte zdravlje očiju. Ovo uključuje pregled prednjeg segmenta oka, merenje očnog pritiska i pregled mrežnjače. Ovi testovi pomažu u otkrivanju potencijalnih problema kao što su glaukom, katarakta ili makularna degeneracija. Redovni pregledi zdravlja očiju omogućavaju rano otkrivanje i lečenje ovih stanja, čime se očuvaju vid i zdravlje očiju.

Važnost redovne provere dioptrije

Redovne provere vida ključne su za održavanje dobrog zdravlja očiju i optimalne korekcije vida. Čak i ako se ne primete promene u vidu, važno je redovno posećivati oftalmologa jer se mnoge očne bolesti razvijaju postepeno i bez očiglednih simptoma. Pravovremeno otkrivanje i lečenje može sprečiti ozbiljnije probleme i održati vid jasnim i zdravim.

Kada posetiti oftalmologa?

Poseta oftalmologu je preporučena u slučaju pojave bilo kojih od sledećih simptoma: zamagljen vid, poteškoće sa čitanjem ili gledanjem na daljinu, učestale glavobolje, dvostruki vid ili osećaj naprezanja očiju ili bola. Ipak, čak i bez simptoma, preporučuje se da odrasli pregledaju vid svake dve godine, dok deca i stariji ljudi treba da idu na preglede češće, prema preporukama lekara.

Mnoge oftalmološke ordinacije u Beogradu nude detaljne preglede vida i određivanje dioptrije. Pronalaženje odgovarajuće ordinacije može biti prvi korak ka boljem vidu. Poseta ordinaciji omogućava da se dobije stručna procena i saveti za očuvanje zdravlja očiju.