Tetoviranje nekada nije bilo popularno i samo je određena grupa ljudi imala tetovaže. Danas je ta vrsta umetnosti sve popularnije i sve više i brže se razvija, i učimo više o tome kako tetovaže utiču na kožu i koji je proces oporavka posle tetoviranja. 

Postupak tetoviranja, bez obzira na veličinu tetovaže, može učiniti kožu osetljivom na bol, takođe se može javiti i otok u narednih nekoliko dana nakon što je tetovaža urađena. Naravno, postoje koraci koje možete da preduzmete kako bi proces oporavljanja od tetoviranja bio što bezbolniji i brži.

Šta uraditi ukoliko primetite otok posle tetoviranja?

Veoma je uobičajeno da se desi da vam deo kože, koji je sveže tetoviran, otekne. Kako bi vam otok što brže spao možete da stavljate hladne obloge ili led na otečeno mesto. Ili, možete koristiti gelove i kreme preporučene od strane tattoo majstora. 

Ukoliko izlazite na sunce, najbolje bi bilo da deo kože na kojem se nalazi tetovaža zaštite od sunčevih zraka. U istih mah, obavezno namažite tetovažu kremom sa sunčanje, a ako je moguće izbegnite izlaganje sunce u periodu od minimum dve nedelje nakon tetoviranja. 

Kako održavati tetovažu čistom?

Nakon tetoviranja trebalo bi redovno da održavate tetovažu čistom i vodite računa da se koža ne osuši. Preporuka tattoo majstora je da koristite blagi sapun i toplu vodu da se koža ne bi dodatno iziritirala. Nemojte da koristite jake sapune ili gelove za tuširanje, jer oni mogu da uspore proces zaceljivanja tetovaže. Ukoliko osetite svrab, najbolje bi bilo da uopšte ne dodirujete tetovirano područje, jer tako možete da povredite kožu ili tetovažu, a u najgorem slučaju možete da napravite ožiljke. 

Ukoliko primetite probleme sa tetovažom, kao što je infekcija ili krvarenje, posetite lekara što pre. To nije nešto što se dešava često, ali uvek treba biti na oprezu. Još jedna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju jeste koju odeću nosite. U periodu dok vam tetovaža zarasta preporučuju se da nosite široke stvari, koje neće iritirati kožu. 

Naravno, preporuka je da uvek sledite savete tattoo majstora, jer će oni najbolje znati kako najbolje da negujete tetovažu. Ukoliko tek planirate da se tetovirate, ovo su vam najbolji tattoo saloni u Beogradu.