Jutarnja kafa je mnogima omiljeni napitak za početak dana, ali kad se ta draga crna tečnost prospe po vašem novom tepihu, to zaista ume da bude izvor stresa. No, bez brige! Naravno da je stvar rešiva, a evo i kako, uz par korisnih trikova, možete ukloniti fleku od kafe sa tepiha.

Šta uraditi sa tek prolivenom kafom na tepihu?

Pre svega treba ostati pribran i zatim uzeti kuhinjsku krpu ili papirni ubrus i nežnim tapkanjem preko mrlje ukloniti višak kafe. Jako je bitno to raditi laganim pokretima, kako ne biste napravili situaciju još gorom i mrlju učinili većom.

Drugi korak glasi da je nakon uklonjenog viška kafe vreme da napravite čistač za fleke. To će te uraditi tako što pomešate deterdžent sa toplom vodom. Umakanjem krpe u prethodno napravljenu tekućinu i nežnim tapkanjem po novonastaloj fleci ista će biti kao rukom odnesena.

Bitno je napomenuti da treba voditi računa o količini vode koja je stavljena na tepih, da ne bi došlo do napatanja tepiha. Ponavljajte ovaj postupak dokle god vidite mrlju.

Šta ako je mrlja ili deo mrlje na tepihu i dalje tu?

Naravno, nekad će se desiti da je mrlja vrlo uporna i da deterdžent i topla voda nisu dovoljni. U ovom slučaju je potrebno dodatno čišćenje. Jedno od sredstava koje imate sigurno kod kuće jeste sirće. Pomešajte sirće sa jednakom količinom tople vode i tu tečnost nanesite na upornu mrlju, zatim čistom krpom kružnim pokretima trljajte fleku od kafe na tepihu. Sirće se koristi zato što ima svojstva koja uklanjaju tvrdokorne fleke. A nakon što uklonite mrlju, obrišite područije čistom krpom i vodom, kako bi ste uklonili ostatak sirćeta.

Magična soda bikarbona

Jedan veoma popularan način za uklanjanje tvrdokornih fleka na tepihu, pa i kafe, jeste soda bikarbona. Sodu bikarbonu pomešajte sa toplom vodom i uz malo mešanja dobićete belu pastu. Tu belu pastu nanesite na fleku i ostavite da se osuši. Kada se pasta od soda bikarbone osuši, sve što treba jeste da usisate tepih. Soda absorbuje mirise i otklanja većinu fleka.

Ukoliko ne biste da radite taj posao sami, već želite da ga neko obavi brzo i profesionalno, onda stupite u kontakt sa nekim od tepih servisa u Beogradu i sve fleke na tepihu ubrzo će biti stvar prošlosti.