Da li vam je poznato zvuči ona narodna izreka “bolje sprečiti nego lečiti”? Jeste? Ako vam je imalo stalo do zdravlja, onda je neophodno obaviti određeni broj godišnjih preventivnih pregleda. A evo i kojih…

Opšti pregled

Opšti pregled se obavlja na godišnjem nivou i omogućava lekaru da dobije celokupan uvid u vaše zdravstveno stanje. Pregled uključuje merenje krvnog pritiska, analizu telesne mase, indeksa telesne mase iliti skraćeno BMI, kao i samu procenu opšteg zdravlja. Zavisno o polu, ovakav pregled daje širu sliku kada je u pitanje rano otkrivanje potecijalnih zdravstvenih problema.

Krvna slika 

Krvnu sliku treba proveriti s vremena na vreme, jer pruža bolji uvid o nivou holesterola, glukoze u krvi, funkciji jetre, bubrega i drugih vitalnih organa. Na ovaj način se može rano ustanoviti rizici od srčanih boleti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Pregled vida i sluha

Pregled vida i sluha je jako važan, iako je često zanemaren. Očni pregled pomaže kako bi što ranije otkrili potencijalne probleme sa vidom, kao što je kratkovidost, dalekovidost ili, pak, glaukom. Sa druge strane, pregled sluha pomaže u identifikaciji gubitka sluha ili drugih problema vezanih za sluh. Za dobar kvalitet života, vid i sluh su veoma značajni, te radi njihovog dobrostanja treba redovno obavljati preglede istih.

Ginekološki pregledi

Kada je reč o nežnijem polu, ginekološki pregledi su krajnje poželjni radi održavanja reproduktivnog zdravlja. Redovni pregledi pomažu kako bi se na vreme otkrili problemi kao što je rak grlića materice ili drugih ginekoloških problema. Ove provere su važne i potrebno je ići na preventivnu kontrolu jednom do dva puta godišnje. 

Prostata i testisi

Za muškarce je, takođe, veoma bitno da obavljaju redovne preglede prostate i testisa. Pregled prostate može uključivati test PSA (prostatski specifični antigen), koji može ukazivati na moguće probleme, recimo, rak prostate. Ukoliko niste u mogućnosti da odete na pregled u predviđenom vremenskom periodu, takođe, možete sami obaviti pregled testisa u otkrivanju bilo kakvih nepravilnosti ili kvržice koje mogu biti simptomi raka testisa.

Naravno, svim ovim preventivnim pregledima, ali mnogim drugim, možete biti povrgnuti u nekoj od poliklinika u Beogradu.