Mnogi poslodavci isprva ne vide kakve benefite dolaze uz zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Pored toga što se na prvu čini da je etički ispravan izbor, postoje razne druge vrste benefita, a evo i koje. 

Osobe sa invaliditetom su snalažljive i istrajne

Uglavnom osobe sa invaliditetom prolaze kroz stvari koje mnogi ljudi ne prožive, te samim tim imaju određena iskustva koja ih čine jačim, radoznalijim, upornijim i kreativnijim. S obzirom na svoje životno iskustvo, osoba sa invaliditetom može doprineti razvoju novih ideja i poboljšanju poslovnih procesa, jer ima neverovatnu sposobnost da razmišlja “nestandaradno“. Nije li to neko ko je svakom poslodavcu potreban? 

Neka osoba sa invaliditetom bude promoter vašeg brenda

Mnoge organizacije i potrošači razumeju važnost podrške ljudima sa invaliditetom, te će pre podržati firme koje zapošljavanje različite radne snage shvataju ozbiljnim, i koje daju podjednaku priliku i osobi sa invaliditetom. Ukoliko želite da stvorite pozitivnu sliku o vašem poslovanju, ovo je jedan od načina na koji to možete da postignete. 

Subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Država razume i poslodavce, te im pruža određene poreske olakšice i subvencije ukoliko poslodavac zaposli osobu sa invaliditetom. To dovodi do značajne uštede kada su troškovi poslovanja u pitanju. Takođe, postoje izvesne subvencije koje se tiču prilagođavanja radnog mesta osobama sa invaliditetom.

S obzirom da mnogi poslodavci ne vide upravo gorepomenute benefite zapošljavanja osoba sa invaliditetom, donoseni su određeni zakoni koji pružaju podršku upravo tim licima da nađu posao. Svaka firma koja ima između 20 i 49 zaposlenih mora da zaposli po jednu osobu sa invaliditetom, a poslodavac koji ima 50 ili više zaposlenih, dužan je da ima minimum 2 zaposlena lica sa invaliditetom. Na svakih sledećih 50 zaposlenih u firmi, minimum se povećava za jednu osobu sa invaliditetom. 

Ukoliko želite da saznate više informacija o benefitima zapošljavanja osoba sa invaliditetom , konsultujte se sa knjigovodstvenim agencijama u Beogradu.