Tinitus je medicinsko stanje koje izaziva neprijatno zujanje u ušima. Ova pojava može da bude privremena, ali u nekim slučajevima i trajna. Koliko je, zapravo, zujanje u ušima opasno, te šta može da uzrok istog i šta činiti u takvim situacijama, pročitajte u nastavku.

Kada se javlja zujanje u ušima?

Zujanje u ušima se može javiti kao posledica izloženosti buci ili usled infekcije, traume ili jednostavno starenja. Iako se uobičajeno zujanje u ušima smatra bezopasnim, zapravo može biti simptom ozbiljnijeg stanja, kao što je gubitak sluha, oštećenje slušnih živaca ili možda čak i problem sa cirkulacijom. Osim toga, tinitus je moguće povezati sa drugim zdravstvenim problemima, kao što je anemija, hipertenzija i dijabetes. 

Psihičke posledice zujanja u ušima

Ukoliko se zujanje u ušima čuje konstantno i u velikoj meri, to može dovesti i do nekih emotivnih i psihičkih problema. Zujanje u ušima može da izazove strest, anksioznosti, zbunjenost, dekoncentraciju, nesanicu, depresiju i još štošta. Upravo zato ne treba ignorisati ovaj problem, već posetiti lekara što pre radi detaljnog ispitivanja i adekvatne terapije. 

Kod koga se javlja zujanje u ušima i kako ga ublažiti?

Zujanje u ušima se može pojaviti kod svih koji su izloženi velikoj buci, kao što su radnici na građevini, vojnici ili muzičari, ali se najviše pojavljuje kod starijih osoba. Neki od načina na koje možete ublažiti zujanje u ušima su promena ishrane, vežbe za opuštanje, konzumiranje suplementa poput omega-3 ili terapija zvukom, tj. belim šumom. 

Ako imate zujanje u ušima ili bilo koji problem sa ušima, zakažite pregled kod ORL-a u Beogradu kako biste utvrdili šta je razlog tome.