Kada je u pitanju izbor između OLED i QLED televizora, korisnici se često suočavaju s teškom odlukom. Oba tipa televizora pružaju vrhunski kvalitet slike i impresivne tehničke karakteristike, ali imaju razlike koje bi mogle biti ključne za vaše individualne potrebe i preferencije.

Šta je OLED televizor?

OLED televizori (Organic Light-Emitting Diode) koriste organske materijale koji emituju svetlost kada su izloženi električnoj struji. Ono što OLED tehnologiju čini posebnom je sposobnost da isključuje piksele pojedinačno, što rezultira savršenim crnim tonovima i beskonačnim kontrastom. Svaka tačka na ekranu proizvodi sopstveno svetlo, što daje dublje i bogatije boje. Pored toga, OLED televizori imaju brže odzive piksela, čime se smanjuje zamagljivanje pokreta i stvaraju fluidnije slike, idealno za gledanje brzih akcionih scena ili sportskih događaja.

Šta je QLED televizor?

S druge strane, QLED televizori (Quantum-dot Light Emitting Diode) koriste tehnologiju kvantnih tačaka kako bi unapredili performanse LED pozadinskog osvetljenja. Ova tehnologija omogućava bolje osvetljenje i svetlije slike u odnosu na tradicionalne LED televizore. QLED televizori nude impresivne svetline, što je odlično za gledanje televizije u dobro osvetljenim prostorijama. Takođe, postižu visok nivo HDR (High Dynamic Range), što omogućava bolji prikaz svetlih i tamnih delova scene.

Pa, koji je onda bolji televizor?

Kada je reč o odluci koji je televizor bolji, nema jasnog odgovora jer zavisi od vaših potreba. Ako je prioritet vaše gledanje filmova i serija u potpunoj tami, OLED televizor bi mogao biti vaš izbor zbog neuporedivog crnog nivoa i kontrasta. S druge strane, ako preferirate svetliju sobu i želite sjajne boje i visok sjaj ekrana, QLED televizor bi mogao biti bolja opcija. Osim toga, važno je razmotriti i vaš budžet. OLED televizori su često skuplji u odnosu na QLED modele, pa je to aspekt koji će, takođe, uticati na vašu odluku.

Ukoliko imate bilo kakav problem sa televizorom,  TV/video servisi u Beogradu su tu da otklone bilo kakav kvar na istom.