Nedavno je otkriveno da se holivudski glumac i junak serijala “Umri muški”, Brus Vilis, povlači iz glume. Razlog za “penziju” leži u činjenici da boluje od afazije, koja ga sprečava da obavlja svoj posao. U narednim redovima pozabavićemo simptomima ovog poremećaja, ali i uzorcima istog.

Dakle, šta je afazija?

Afazija je poremećaj koji utiče na vašu sposobnost da komunicirate. Može da deluju na vaš govor, kao i na način na koji pišete i razumete govorni i pisani jezik. Obično se ispoljava nakon moždanog udara ili povrede glave, ali može da bude i kao posledica sporo rastućeg tumora mozga ili bolesti koja izaziva progresivno i trajno degenerativno oštećenje. Razmere afazije zavise od mnoštva okolnosti, uključujući uzrok i stepen oštećenja mozga.

Simptomi afazije

Osoba koja boluje od afazije se muči sa komunikacijom, te izgovara kratke ili nepotpune rečenice, izgovara rečenice koje nemaju smisla, zamenjuje reč za drugu ili glas za drugi, izgovara neprepoznatljive reči, ne razume tuđe razgovore, te piše rečenice koje nemaju smisla.

S obzirom da se radi o ozbiljnom poremećaju, veoma je važno obrati se obližnjoj bolnici, poliklinici i lekarskoj ordinaciji radi pregleda i konsultacije.

Šta je uzrok afazije?

Najčešći uzrok afazije je oštećenje mozga usled šloga, tj. moždanog udara, odnosno opstrukcije ili pucanja krvnog suda u mozgu. Gubitak krvi u mozgu dovodi do odumiranja moždanih ćelija ili oštećenja područja koje kontroliše govor.

Oštećenje mozga usled teške povrede glave, tumora, infekcije ili degenerativne pojave, takođe, može da prouzrokuje afaziju. U ovim slučajevima, afaziju prate i druge vrste kognitivnih problema, poput gubitka pamćenja ili zbunjenosti.

Lečenje afazije

Nakon što je uzrok utvrđen, tretman se svodi na govorno-jezičku terapiju. Osoba koja pati od afazije iznova uči i vežba jezičke veštine i savladava druge načine komunikacije. Članovi porodice su učestvuju u ovom procesu i ključni su za ishod istog.