Iz godine u godinu se pravila za tehnički pregled menjaju i pooštravaju. Umesto da odete na lice mesta i iznenadite se novim pravilima, u nastavku teksta možete pročitati šta vam je potrebno da bi se uspešno prošli tehnički pregled. 

Ne idite na tehnički pregled bez važećih dokumenta

Pre samog zakazivanja svog termina prvo proverite da li su vam sva dokumenta i dalje važeća. To uključuje vašu vozačku i saobraćajnu dozvolu, i sva dodatna dokumenta koja idu uz vaš auto iz različitih razloga. Svi podaci o vašem vozilu moraju da se podudaraju sa podacima iz vaše saobraćajne.

Čisto vozilo spašava termin 

Ako ste već zakazali termin preporučujem vam da pre termina izdvojite vremena da detaljno operete vaš auto. Ukoliko vaše vozilo nije dovoljno čisto mogu vas vratiti kući, jer prljavština prikriva spoljna oštećenja vozila.

Svi retrovizori, stakla, brisači moraju biti u ispravnom stanju, što vizuelno, što tehnički. Ukoliko imate manja oštećenja koja su slabo vidljiva ili pak nisu bitna za funkcionalnot vozila, nisu razlog za obaranje na tehničkom, ali ih svakako treba sanirati što je pre moguće zbog zaustavljanja daljeg širenja oštećenja.

Takođe, od sad se proveravaju svi brisači, te ukoliko mislite da nisu dovoljno dobri trebalo bi ih zameniti pre konačnog tehničkog pregleda.

Šta se sve proverava na tehničkom pregledu?

Vaše vozilo mora biti u potpunosti ispravno. Danas više ne mogu neke male neispravnosti tako lako da prođu, odnosno uopšte ne mogu da prođu tehnički pregled. Upravljački mehanizam, kočioni mehanizam, rashladni sistem, motorna grupa sa agregatima (alnaser, agregator), izduvni sistem i pneumatici, samo su neke od stvari koje će biti proveravane na tehničkom pregledu. 

Ono što je novost i na šta se ranije nije obraćalo toliko pažnje je prisustvo katalizatora i DPF filtera, te se mere izduvni gasovi. U isti mah, od sad se provera istrošenost guma, kao i dubina šara na istim. To je nešto što sami možete da pogledate pre samog tehničkog pregleda i zamenite ih ukoliko ima potrebe.

“Pazi, snima se!”

Imajte na umu da se tehnički pregled snima i uslikava tokom čitavog trajanja istog. Trajanje tehničkog pregleda više nije 15-20 minuta već minimum 30 do 45 minuta. Tako da bi bilo najbolje da odvojite više vremena nego inače i da unapred zakažte termin. 

Nemojte se začuditi ako vam kažu da sednete u kafić pored, jer više nemate pravo da budete u blizini dok se na vašem vozilu obavlja tehnički pregled. To važi i za sve zaposlene koji nemaju određenu dozvolu za vršenje tehničkog pregleda.

Jeste bauk, ali neophodan je

Tehnički pregled možda zvuči strašno i niko ga zapravo ne voli, ali on je jako bitan za vašu sigurnost i sigurnost ostalih u saobraćaju. Ako treba da obavite tehnički pregled na svom vozilu ili imate više pitanja u vezi sa istim, pogledajte prezentacije auto-servisa koji obavljaju tehničke preglede u Beogradu.