Kada žene posle porođaja prolaze kroz intenzivnije emotivne promene, koje traju duži vremenski period, taj period nazivamo postporođajnom depresijom. Za nekog je taj period lakši, dok je za druge mnogo intenzvniji. Ova vrsta depresije nije redak slučaj posle porođaja i zato je jako važno razgovarati o ovom problemu, kako bi što više ljudi znalo kako da postupi u ovakvim situacijama. 

Kako izgleda postporođajna depresija?

Postporođajna depresija se javlja u prvim nedeljama nakon porođaja i može trajati od par meseci do par godina. Ukoliko taj period depresije pređe granice normale, lečenje je neophodno kako bi došlo do zdrave kontrole emocija. 

Simptomi su vrlo slični standardnoj depresiji. Kod postopartalne depresije javlja se osećaj tuge, anksioznosti, strah da neće moći da voli i brine o bebi, nemir, bes, gubljenje koncentracije i volje za brigom o svojim bližnjima, čak se nekad javljaju i glavobolje bez ikakvog razloga. Primera ima dosta, ali nije za svakog ovaj period isti i ne proživljava svako iste simptome. Zato treba slušati svog partnera i pokušati najbolje što možete da razumete upravo njene simptome. 

Kako se nositi da postporođajnom depresijom?

Važno je ponavljati sebi i svojim bližnjima da postporođajna depresija nije znak slabosti ili nedostatak ljubavi prema detetu i porodici. To je medicinsko stanje, koje se javlja iz mnogih razloga, a jedan od njih su hormonalne promene, genetska predispozicija, stres, manjak podrške…

Upravo zato je podrška porodice veoma bitna u ovim momentima, kako bi majka mogla na svoj način i u svoje vreme vrati na pravi put. Osim emotivne podrške, takođe je jako bitno da neke kućne obaveze majke preuzmete na sebe, kako bi majka imala što manje stresa i što više prostora za oporavak. Istovremeno, treba ohrabrivati majku da se otvori vama ili da nađe sebi odgovarajućeg psihoterapeuta u Beogradu, kako bi joj on ili ona na profesionalan način što pre pomogli da prevaziđe postporođajnu depresiju.