Ima li išta bolje od dobrog pripremljenog jela od plodova mora? Osim, naravno, morskog povetarca i bajnog pogleda na beskrajno plavetnilo. Ima. Upariti taj božanstveni obrok sa čašom izuzetnog vina.

Spajanje ribe i vina jeste nešto što je učestalo, ali i učestalo naopako. To je zato što plodovi mora nisu nalik ničemu drugom, te je veliki zalogaj uskladiti ih sa pravim alkoholnim pićem dobijenim vrenjem soka od grožđa. Shodno tome, pripremili smo svojevrsni vodič u vezi sa tim.

Slatkovodna riba i pino noar

Možda ste čuli da nikada ne pijete crveno vino sa ribom, ali, zapravo, to nije uvek slučaj. Razume se, visok procenat tanina u mnogim crvenim vinima čine da zalogaji imaju metalni ukus. Ipak, u nekim varijacijama, sa određenom vrstom ribe, ta vina pojačavaju ukuse i pića i obeda.

Upravo jedno od tih prilagodljivih vina je pino noar. Lagano telo mu daje prednost u odnosu na robusne pandane. Nizak sadržaj tanina čini ga savršenim parom blažem obroku, kao što su plodovi mora. U stvari, enolozi tvrde da pino noar ide gotovo sa svačim. Što se tiče ribe, njegov savršeni parnjak dolazi iz slatkovodnih vrsta, poput lososa i pastrmke, koje su mesnate. Uz to možete poslužiti i gusti sos na bazi paradajza ili kremasti sos.

Bela riba i pino gri

Jedna od najukusnijih belih riba je brancin. Iako potpada pod kategoriju mesnatih riba, kao što su tuna i losos, njegov blag ukus ga izdvaja od ostalih. On se prosto topi u ustima pečen u rerni sa malčice maslinovog ulja, soli, bibera i sveže majčine dušice. Takođe je slastan pržen u tiganju sa limunom, belim lukom i mešavinom svežeg začinskog bilja.

Kako bi ugođaj bio potpun, neophodno je opredeliti se za pravo vino. Prvi izbor je pino gri, čija oštrina budi ukuse inače blage ribe kakav je brancin. U ovakvoj konstelaciji snaga jelo će biti oplemenjeno na prigodan način.

Foto: Freepik

Kavijar i šampanjac

Najluksuzniji spoj vina i plodova mora jeste šampanjac i kavijar. Suvi šampanjac sjajno ide uz masni i slani sadržaj kavijara, istovremeno pružajući neverovatan ugođaj. Ako penušavo vino nije po vašoj meri, onda je sovinjon blan sa biljnom ili citrusnom notom izvrsna solucija.

Jastog i šardone

Jastog se neretko smatra za prvoklasni plod mora, koji može da se priprema na nekoliko krajnje različitih načina. Bilo da ga pečete, kuvate, grilujete ili spremate na pari, šardone je nesumnjivo najbolji izbor kada je u pitanju odabir vina za posluživanje. Takođe, ovo belo vino odlično se slaže ako na mesnatog i sočnog jastoga dodate kremasti sos ili kapnete topljeni puter sa začinskim biljem.

Inače, šardone nije isključivi spoj. Jastoga možete upratiti i sa aromatičnim notama sovinjon blana ili rizlinga. Ako se jelo zasniva na nekom vidu paradajz sosa, onda razmotrite crveno vino, kao što je neodležala barbera.

Uparivanje ribe i vina je kompleksna tema, te i iscrpljujuća tema sa silnim mogućnostima. U osnovi, penušava vina i suva vina punog tela poput šardonea su oprobani recept kod kombinovanja sa plodovima mora. No, upamtite, šta god da odaberete, najvažnije da to godi vašem nepcu. Stoga, pogrešnog odgovora nema, pa dokučite šta vam se dopada i jednostavno uživajte.