Svaki vlasnik ljubimaca, a u ovom slučaju kuca se susreće sa situacijom gde bi trebalo da istraži malo više o sterilizaciji pasa i zašto je to pravo rešenje za njih. U nastavku možete pročitati o benefitima kastracije pasa na vreme, uključujući zdravstvene i socijalne aspekte.

Čemu doprinosi sterilizacija psa?

Pre svega, kod nesterilizovanih pasa češće se javljaju zdravstveni problemi, kao što su rak reproduktivnih organa, infekcije i upale. Sa druge strane, ako kastrirate svog ljubimca na vreme, smanjujete rizik od pojavljivanja istih bolesti. 

Osim što umanjuje rizik na zdravstvenom nivou, sterilizacije istovremeno smanjuje rizik napada drugih pasa, koji su u teranju, ili od nestanka vašeg krznenog prijatelja usled sopstvenog teranja.

Kastracija psa može da dovde do promena u ponašanju

Ukoliko je vaš pas energičniji ili agresivniji, velike su šanse da sterilizacija, odnosno kastracija to ublaži ili u potpunosti umine. Razlog tome je što vaša kuca više neće biti motivisana da traži partnere za parenje. Uz sve to smanjuje se i potreba za obeležavanjem teritorije, pa ako ste imali problem da naučite svog četvoronožnog saputnika da to ne radi po kući, ovo će definitivno upaliti.

Društvena korist od sterilizacije psa

Sterilizacija, tj. kastracija pasa ima udeo u očuvanju sigurnosti društva, jer prekomerna populacija pasa može dovesti do većeg problema u zajednici, ali i prenatrpavanja skloništa. 

Kastracija pasa može biti korisna i kad je socijalizacija u pitanju: oni koji su sterilisani vrlo često su prihvaćeniji među drugim psima, više nego oni koji nisu sterilisani. 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano za sam proces sterilizacije psa, stupite u kontakt sa nekom od veterinarskih ordinacija u Beogradu, gde ćete dobiti sve neophodne informacije.