Mnogi od nas vole stilski nameštaj ili barem imaju prijatelja ili rođaka koji je zaljubljenik u isti. Čak se i u današnje vreme vrlo često proizvode fotelje koje su zasnovane na klasičnom stilu. Jedna od takvih je upravo beržera.

Fotelja dostojna kralja

Fotelja beržera je deo velike kategorije nameštaja koji je inspirisan francuskim kraljevima, poput Luja XIV, Luja XV i Luja XVI. Stoga je poznata i pod imenom “kraljevska fotelja”.

Prva naslonjača je ugledala svetlost dana u 17. veku, pri kraju vladavine Kralja Sunca u Francuskoj. U to doba barokni stil je bio krajnje popularan. Vremenom se dizajn razvijao i stremio ka prefinjenosti, sa mnoštvom varijacija na temu boja i šablona. Do 19. veka, gotovo svaki francuski salon je imao po sofu, otoman i fotelju - učestalo beržeru.

Foto: Freepik

Komfor na prvom mestu

Beržera je tip dundaste, tapacirane fotelje. Po zatvorenim stranicama razlikovala se od drugih “sestara” naslonjača iz tog vremena. Ona je prva fotelja čiji akcenat je bio na komoditetu i odmoru. Pre toga dizajn fotelja je bio rigidan i neskladan. 

Stranice su obično tapacirane, ali u zavisnosti od dizajna mogu da budu i od trske. Rukohvati su neretko mekani, dok je sedišni deo dizajniran da bude velik i širok, čiji je sastavni deo punački jastuk. U zavisnosti od modela, naslon može da bude visok ili nizak, ali i zaobljen. Kostur se pravi od bukve, oraha ili mahagonija i može da bude izrezbaren, te voskiran.

U duhu komfora, beržera je namenjena za poduže predahe nakon napornog dana. Jedan od svečanijih modela ovog komada nameštaja našao je svoje mesto čak i u Beloj kući.

U današnje vreme nije neuobičajeno videti ovakve naslonjače u savremenom domaćinstvu. Ono po čemu se ova fotelja ističe jeste njena veličanstvenost i vanvremenost. Pored toga što je kroz vekove više puta menjala ruho, beržera je ostala sinonim za luksuzni enterijer.

Ako ste se u međuvremenu zaljubili u ovakvu fotelju, uvek možete da posetite salon nameštaja i tamo pazarite ili da se obratite stolarskoj radionici da vam ručno naprave. Ako ste srećnik i ona uveliko krasi vaš dom, možda je vreme da joj udahnete novi život tako što ćete je presvući.