Danka Novović je bila jedan od najpoznatijih televizijskih spikera nekadašnje Jugoslavije, i novinara uopšte. Obeležila je istoriju naše televizije, kako svojom pojavom, tako i jedinstvenom energijom koju je posedovala. Čitajući najave vesti, preko malih ekrana učila je generacije ljudi da pravilno i lepo govore i stekla veliku popularnost, radeći na televiziji Beograd od samog nastanka.

Bila je pravi "laf", kako je za sebe umela da kaže. "Majstor za pravljenje haosa u kafani", otmenog držanja, sjajne dikcije, umilnog tona. Nije ni čudno što je, zbog svih ovih vrlina bila neprežaljena tiha patnja tada mnogih muškaraca, pa čak i Tome Zdravkovića, jednog od najpopularnijih pevača narodne muzike u Jugoslaviji.

Prirodni talenat Danke Novović

Dankino interesovanje za glumu, pevanje, i sve što ima veze sa upotrebom glasa ispoljavalo se još u detinjstvu, kada je na školskim priredbama obavezno učestvovala sa nekom recitacijom, pesmom ili glumačkom tačkom.

Po upisu u Šestu beogradsku gimnaziju, Zvezdara je dobila još jednu mladu umetnicu i sportistkinju.

Bila je prvak škole u gimnastici, a posle nastave, na igralištima, a kasnije i na žurkama kod Laze Šećera plenila je svojom lepotom i plesnim pokretima uz muziku Lea Martina i Nade Knežević. Momci su uzaludno pokušavali da joj se udvaraju, ona za to nije marila. Pričala je kako joj je ipak najviše prijala pažnja tadašnjih najvećih beogradskih frajera kao što su bili mladi košarkaši pod vođstvom Radivoja Koraća. Volela je da se druži i sa Draganom Gagom Nikolićem koji se često žalio kako mu drugarice i cure uvek preotmu ovi momci. 

Foto: Wikipedia - Miomir Magdevski / Danka na Filmskim susretima u Nišu 1984.

Počeci legendarne karijere

Danka Novović nikada nije krila da nije dobila fakultetsku diplomu. Išla je neredovno prvo na Pravni, a zatim na Filozofski fakultet, govoreći kako ona nema vremena za to.

Želela je da postane spiker i u tome je bila uporna, bez obzira na sve, pa čak i na uštrb škole. Nakon prijave za konkurs televizije Beograd, prošla je u dalji krug od čak dve hiljade kandidatkinja, što je već bio uspeh.

Obuka za televiziju je trajala čak dve i po godine. Tu se podrobno radilo na boji glasa, izražajnosti, dikciji, akcentima... Ni jedan detalj u glasu i pokretu se nije prepuštao slučaju. Sve je to Danka morala "u po noći" da ima u "malom prstu" kako bi bila sigurna da je konačno spremna da uđe u etar.

Tog prvog dana kada joj se želja konačno ostvarila, a trud, učenje i zalaganje isplatili, bila je toliko našminkana i promenjene frizure zarad snimanja, da ni njena majka niti prijatelji nisu bili sasvim sigurni da je to zaista ona u programu.

Borila se za sebe i svoje snove i htela je da bude najbolja što je mogla. Tom svojom borbom uspela je kasnije da postane urednik Prvog i Trećeg dnevnika. Publika ju je volela i pamtila. Bila je jedinstvena, elegantna, spikerski edukovana. Glas joj je bio miran, a ton jasan. Bila je i lepog izgleda pa su ljudi, pored slušanja glasa, voleli i da je gledaju. Imala je "ceo paket" potreban za rad pred kamerama, i znala je kako da iscrpi sve svoje resurse i istakne vrline.

Za sebe je uvek govorila da je spiker, koliko god se kasnije u karijeri bavila novinarskim, istraživačkim i uredničkim poslom.

"...Nemoj da se ljutiš što ti pišem pesme..."

Kako je sve više radila, tako se i njena popularnost povećavala. Udvarali su joj se mnogi muškarci, kako na poslu, tako i van njega. Mnogi političari, sportisti, novinari, muzičari su pokušavali da ukradu Dankino srce, ali svi bezuspešno. Koristili su se najrazličitijim gestovima, ali je jedan posebno od svih drugih odskočio.

Vodila je razne koncerte, pa tako i par legendarnog pevača Tome Zdravkovića. Pevač se odmah zaljubio. Znala je Danka Tomine namere, a ni on ih nije ni krio. Ipak, često mu je davala do znanja da ona te emocije  njemu ne uzvraća.

Toma je očigledno toliko bio opčinjen njome, da je morao ne samo da napiše pesmu, nego i da je obelodani u javnosti.

Iz Tomine njegove neostvarene želje, u senci ljubavi nastala je ta, sad već čuvena pesma "Danka" koja se i danas ispevava.

"Ja moram da pijem da ublažim bol,

O, kako je tužan ovaj život moj.

O, kako su noći duge, Danka, ja ispijam čaše bez prestanka,

i šapućem Danka, Danka volim te."

Nakon što je pesma objavljena, Danka je bila izuzetno ljuta, pa je prestala da priča sa pevačem. Nije želela da u javnosti objašnjava kako oni nisu u ljubavi. Zato i s razlogom u pesmi postoji stih "...Nemoj da se ljutiš što ti pišem pesme, Danka, ti si svoju ljubav poklonila drugom, ja jedino mogu da pevam o tebi, Danka, jer ti si život moj".

Udaja pre udaje

Uvek je bila dovitljiva i brzo je razmišljala, pa je znala i da u trenutku smisli sjajne fore i skečeve. Tako je za proslavu jedne Nove godine tražeći muziku za doček, pozvala jedan bend i rekla da joj hitno treba muzika za proslavu svoje udaje.

Sudbina je odigrala svoju kartu, jer je ona na istoj toj žurki i upoznala čoveka za koga se kasnije i zaista udala, a to je bio Milan Žikelić, tadašnji pomoćnik ministra ekonomije. U skadnom braku su bili 20 godina, nakon čega su se rastali, ali ostali najbolji prijatelji.

Danka Novović je 2019. godine dobila je nagradu za negovanje kulture govora "Radmila Vidak", a takođe je bila dobitnica čak šest nagrada za lepotu govora "Gordana Boneti". Bila je ponosna na sebe zato što se nije izgubila u slavi, pa je često govorila: "Moj najveći uspeh je to što sam ostala normalna." Danka Novović preminula je 14. jula 2019. godine, u svojoj 76. godini.