Ma kojoj generaciji pripadali, čuli ste za visokog momka koji ne samo da je doneo zlato, već i postavio još uvek aktuelni svetski rekord u skoku u vis. Po tome ga sigurno znate, a evo i onoga što o njemu možda ne znate, a i te kako je vredno pomena.

Dragutin Topić jedan je od naših najboljih atletičara svih vremena. Rođen 12. marta 1971. godine, atletikom počinje da se bavi sa 12 godina, u atletskom klubu "Crvena zvezda". Od 1985. godine bavi se disciplinom skok u vis, gde se ističe od samog početka. U SAD je završio srednju školu, a nakon upisivanja studija fizičke kulture u Beogradu 1988. godine profesionalno se posvećuje onome u čemu je najbolji – skoku u vis. Već 1989. postavio je prvi juniorski rekord u dvorani i na otvorenom.

Dečko koji definitivno obećava

Samo godinu dana kasnije – 1990, Dragutin Topić postavlja novi seniorski rekord od 228 cm. Ovu granicu je on sam pomerao, dok na Svetskom prvenstvu za juniore u Plovdivu nije "zakucana" na impresivnih 237 cm. Tada osvaja zlatnu medalju i postavlja rekord koji je još uvek aktuelan. Nekoliko nedelja kasnije, u Splitu postaje najmlađi pobednik prvenstava za seniore, preskočivši 234 cm. Iste godine proglašen je za sportistu sveta za juniore i najboljeg sportistu SFR Jugoslavije.

Od tada Dragutin Topić beleži sjajne rezultate i profesionalne uspehe: učešće na osam svetskih prvenstava na otvorenom i četiri svetska prvenstva u dvorani (kao i četiri evropska na otvorenom i pet u dvorani), medalje na takmičenjima i prestižnim profesionalnim atletskim mitizima, mesto kapitena reprezentacije, dobijanje "Nacionalnog priznanja" za zasluge u sportu i majske nagrade, priznanje za najboljeg atletičara sveta u juniorskoj kategoriji i  – postavljanje nacionalnih i svetskih rekorda. Na Olimpijskim igrama učestvovao je ukupno šest puta.

Dragutin Topić najveći deo svoje karijere proveo je u klubu u kom je započeo svoju karijeru, "Crvenoj Zvezdi". Međutim, takmičio se i za Partizan, a potom prešao u Vojvodinu.

U sezoni 1992/93. godine Topić je bio registrovan kao igrač – košarkaškog kluba. Bio je to "Spartak" iz Subotice. Kako bi mogao da učestvuje na zvaničnim All star susretima, morao je biti registrovan kao igrač košarke, a dva puta je osvajao prvo mesto u zakucavanjima. Na nekim utakmicama je ulazio u igru. Fanovi još pamte njegovu trojku za Spartak protiv Zvezde.

Šta rade oni koji pomere granice?

Nakon niza vrhunskih sportskih uspeha, čuveni Top posvećuje se karijeri trenera, gde nastavlja da niže pobede. Njegovi učenici postavili su niz nacionalnih rekorda i okitili se mnoštvom internacionalnih i domaćih medalja.

Njegova supruga je rekorderka Srbije u troskoku i bivša reprezentativka Biljana Topić, čiji trener je – pogodite ko? Direktna i indirektna priznanja za trenerske uspehe se nižu, a Dragutin nastavlja svoju karijeru u Atletskom Savezu Srbije, najpre kao sportski direktor i selektor, potom kao menadžer i rukovodilac projekta "Kid athletics" za Srbiju.

Dragutin i Biljana Topić imaju dve ćerke, Angelinu i Sofiju. Starija ćerka pošla je stopama svojih uspešnih roditelja. 2017. godine je tada jedanaestogodišnja Angelina na turniru "Mihajla Mike Švrake" skočila 138 cm, odnela ubedljivu pobedu i pokazala nam da iver, srećom, ne pada daleko od (dve!) klade.