Malo je ljudi koji su toliki autoritet da, kada uđu u prostoriju, svi zaćute. Jedna od takvih osoba je veliki Dušan Duda Ivković, trener koji nas je sve okitio zlatnim medaljama i čovek čije je ime postalo sinonim za košarku u čitavoj Evropi.

U svojoj grandioznoj karijeri predvodio je brojne velike košarkaške klubove, od Partizana, do Olimpijakosa i CSKA, ali i našu reprezentaciju sa kojom je izgubio samo jedno finale. Smatra se ocem moderne srpske igre na dva koša i trenerom koji je ovom plemenitom sportu podario najbolje od sebe.

Foto: Wikipedia - Petar Milošević - Duda Ivković sa igračima Srbije na Eurobasketu 2013. godine

Večiti Krstaš

Duda Ivković je rođen 29. oktobra 1943. na Crvenom krstu u sred okupiranog Beograda kao četvrto dete. Dušanovi roditelji bili su intelektualci. Otac mu je bio doktor pravnih nauka, a majka prosvetni radnik i pesnikinja.

Po majčinoj liniji je u krvnom srodstvu sa čuvenim naučnikom Nikolom Teslom koji je preminuo 10 meseci i 22 dana pre Dudinog rođenja. Tako je mali Dušan bio jedina beba u porodici kojoj Tesla nije poslao dukat, što je Nikola, prema starom srpskom običaju, za života radio svaki put kada bi familija postala bogatija za čeljade.

U Beogradu tog doba živelo se teško, a nemaština je porodicu Ivković pritiskala sa svih strana. Kako bi prehranila porodicu, Dudina majka je, kao i mnoge majke tada, morala da proda sve vredne stvari koje je imala, pa i Tesline dukate.

Budući da je kao beba preturio Drugi svetski rat preko glave, bilo je jasno da je Duda Ivković pravi borac i da se od njega mogu očekivati velike stvari.

Odrastanje na Crvenom krstu ostavilo je neizbrisiv trag na Dušana. Najbolji drug iz školskih dana bio mu je pokojni glumac Dragan Gaga Nikolić sa kojim je, prvo sedeo u klupi, a kasnije kada su poodrasli, i u kafani, a školski drug bio mu je i političar Milutin Mrkonjić.

Crveni Krst, tokom Dudinog odrastanja, bio je kraj za sebe. Mesto na kome su svi znali sve, pomagali se, usađivali moralne vrednosti jedni drugima i odrastali kroz druženje.

Foto: Koš magazin - Kao trener jugoslovenske reprezentacije na EP u Zagrebu 1989.

Radnički u srcu

U svet košarke Duda Ivković ušao je 1958. godine zahvaljujući svom, šest godina starijem, bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću koji je u to vreme već trenirao u Radničkom na Krstu. U ovom klubu Duda Ivković će ostati tokom svoje cele igračke karijere, sve do 1968.

Dudin prvi trener bio je niko drugi do čuveni Bora Cenić, a potom je prešao kod Ranka Žeravice. Trenirao je po ceo dan u maloj sali Radničkog, zajedno sa bokserima, u ovoj veštini se Duda i sam na kratko okušao, rvačima i svim drugim sportistima, predano i vredno, a tokom zime igrao bi na turnirima u staroj sali DIF-a gde su dolazili svi najveći timovi iz cele Srbije.

Po završetku profesionalne igračke, Duda Ivković je odmah ušao u trenerske vode takođe u Radničkom, na šta je, opet, uticao njegov brat Piva koga je Dušan uvek smatrao boljim trenerom od sebe.

U početku, Duda se bavio organizacijom utakmica i putovanja sve dok mu, jednog dana, Bora Cenić nije ponudio da radi sa timom 1968. Četiri godine kasnije Duda počinje da radi za platu sa kadetima Radničkog, a sa juniorima osvaja prvenstvo države.

Foto: Courtside diaries - Kao pomoćni trener Partizana prilikom osvajanja Kupa Radivoja Koraća 1978. godine

U 35 godini Dušana Ivkovića poziva njegov bivši trener Ranko Žeravica, tada trener Partizana, i nudi mu mesto pomoćnog trenera. Nakon samo jedne sezone, Duda preuzima Partizan i, sa Kićanovićem i Dalipagićem u svojim redovima, uzima tri trofeja u tadašnjoj jugoslovenskoj ligi koja je bila najjača u Evropi - prvenstvo Jugoslavije, Kup Jugoslavije i Kup Radivoja Koraća.

Nakon tri godine u Partizanu, Duda Ivković odlazi u Grčku u solunski Aris, a potom u osam godina svoje znanje prenosi igračima ponovo Radničkog, Šibenke i Vojvodine koji su bili u lošem stanju i očajnički tražili pomoć.

Duda nije jurio novac. Njegov cilj bilo je pravljenje obrih igrača, stvaranje jugoslovenske košarke, pa je radio i kao pomoćnik selektora reprezentacije Jugoslavije Krešimira Ćosića na Svetskom prvenstvu 1986. i Evropskom prvenstvu 1987. u Atini. Već 1988. Ivković postaje selektor i osvaja srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu i zlato na Evropskom prvenstvu 1989. u Zagrebu, Svetskom prvenstvu 1990. u Argentini i Evropskom prvenstvu 1991. u Rimu.

Duda golubar

Ako niste znali Duda Ivković je i pasionirani trener golubova koje je zavoleo još od malih nogu sa svojim bratom Pivom. O tome svedoči i činjenica da na jednoj od svojih prvih fotografija napravljenoj kada je imao tek dve godine, u ruci drži goluba. Duda i u golubarstvu postiže vrhunske rezultate, ali svoje golubove ne prodaje.

Duda u svetu

Posle tri godine u Vojvodini, Dušan Ivković preuzima solunski PAOK. U to vreme dolazi do raspada Jugoslavije, a naša reprezentacija dobija zabranu takmičenje od 1992. do 1995.

U ovom klubu je bio do 1994. kada preuzima Panionios koji je vodio dve sezone. Godine 1996. pozivaju ga glavešine Olimpijakosa pa Duda, do 1999. godine, radi kao šef njihovog stručnog štaba, da bi od tog leta do 2001. vodio AEK iz Atine. Tokom rada u Grčkoj, Duda je dobio nadimak košarkaški Zevs.

U periodu od 2002. do 2007. Duda Ivković se seli u Moskvu, gde preuzima prvo CSKA, a zatim Dinamo.

Već 2008. godine Dušan Ivković se vraća za kormilo reprezentacije i srpske igrače vodi sve do 2013. godine. Takođe, od 2012. do 2014. je po drugi put vodio Olimpijakos i sa njima osvaja Evroligu u sezoni 2011/12.

U leto 2014. postao je trener turskog Anadolu Efesa i sa njima ostaje do 2016, osvajajući titulu prvaka Turske i Kup predsednika.

Jula 2016. veliki Dušan Duda Ivković objavio je da završava svoju trenersku karijeru, a na oprštajnoj utakmici u Atini, decembra 2017. godine gde su mu počast ukazala sva velika imena srpske i evropske košarke.