Kad se kaže Minja Subota, svi odmah pomisle na emisiju "Muzički tobogan", bilo da su mladi ili stariji Beograđani. Lice koje je obeležilo tadašnju Televiziju Beograd, inženjer elektrotehnike, muzičar, pevač, kompozitor, kantautor, scenarista, tvorac mnogobrojnih emisija i veliki ljubitelj dece. Tokom cele karijere insipraciju za rad je crpeo iz braka dugog 39 godina, koji je ostvario sa suprugom Brankom. Posvetivši se stvaranju i komponovanju za najmlađe, uspeo je i sam da ostane dete u duši.

Talentovani inženjer Minja

Milan Minja Subota rođen je u gradu Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Minjin otac Ante rodom je iz Splita, a majka Desanka iz Sarajeva, gde su i osnovali svoju porodicu. Nakon što su dobili dvoje dece Aleksandra i Milana, četvoročlana porodica Subota se 1942. godine seli u Zagreb. Kasnije, nakon rata dolaze u Beograd, gde nastavaljaju život.

Milan Subota, poznat po nadimku Minja, školovao se u Beogradu. Završio je osnovnu školu "Kralj Petar I" u blizini Kalemegdana i Prvu beogradsku gimnaziju. Njegova interesovanje za muziku datira još iz detinjstva, pa tako Minja paralelno sa obaveznim obrazovanjem nižu i srednju muzičku školu "Stanković" u Beogradu na odseku za klavir. Svoje obrazovanje krunisao je diplomom i zvanjem inžinjera elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, pošavši stopama svoga oca koji je, takođe, bio inženjer. Međutim, ljubav prema muzici koju je nosio u sebi prevagnula je, pa se Minja odlučuje za muzičke vode.

Odrastao je u centru Beograda, gde je kao osnovac sa društvom dane provodio igrajući se na  Kalemegdanu. Zimi su se sankali na padini pored crkve svete Ružice i crkve svete Petke sve dok ih umor i zima ne savladaju. Leti su tople dane provodili odlazeći na Đačko na mestu današnjeg sportskog centra Milan Gale Muškatirović. Opet je usputna tačka bila crkva svete Petke, gde bi zadihana družina zastala da popije vode sa česme u dvorištu crkve. Potom bi nastavili na kupanje nekada i do kupališta ispod Starog savskog mosta.

Malo kasnije i sa malo više godina, ranom zorom je sa drugarima već u 6 ujutru zauzimao terene za tenis na Kalemegdanu, jer su od 7 dolazili "oni ozbiljni" igrači. Gimnazijski dani izgledali su nešto drugačije. Tada, kao već stasit mladić, učenik gimnazije i srednje muzičke škole i pored obaveza uspevao je i da se druži. Počelo je vreme igranki koje su se obavezno posećivale, ali ipak glavna zabava je bila večernja šetnja Knez Mihailovom ulicom. Od početka do kraja, pa u krug, a početak se računao od parkiranih vespi poznatih Beograđana kod tadašnjeg obeležja, restorana "Ruski car".

"Fali nam pevač. Minja šta ti znaš da pevaš?"

Život i stvaranje Minje Subote "obojeno" je muzikom. Pevanjem je gotovo slučajno počeo da se bavi, zahvaljujući orkestru u kojm je svirao njegov brat Saša. Orkestar "Dinamo" sastojao se od petorice izvođača na duvačkim instrumentima koji je imao pevača i svirali su na mnogobrojnim, tada veoma popularnim, igrankama. Kako je jednom izostao pevač pitali su Minju: "Je li, šta ti znaš da pevaš?" A on im je odgovorio: "Šta vi znate da svirate?". Odlučio je da će pesma za dokazivanje talenta biti čuvena "Dajana". Nakon fenomenalnog izvođenja pesme samo su mu rekli: "Gotovo, sredom ti pevaš!".

Kao pevač nastupao je na mnogobrojnim festivalima i domaćim i insotranim, snimivši puno ploča, kaseta i diskova za naše velike diskografske kuće. Međutim pevanjem se bavio iz zadovoljstva, ali se najviše ostvario u ulozi kompozitora i kantautora .

Radio i televizijska karijera

Minja svoju medijsku karijeru započinje na Radio Beogradu, nakon audicije na koju se prijavio 1961. godine. Uskoro  dobija ulogu voditelja u emisiji "Subotom sa vama", tada jednoj od najpopularnijih. Stariji se sećaju da je ova muzičko-zabavna emisija snimana po mnogim gradovima Srbije.

Kako je stekao dragoceno iskustvo na radiju, a i kao već iskusni vokalni solista sa nekoliko snimljenih pesama javni nastup mu nije bio stran te mu je ukazana prilika da nastupi na tadašnjoj Televiziji Beograd. Prve televizijske "korake" pravi zajedno sa poznatim voditeljem Mićom Orlovićem i glumcem Đuzom Stoiljkovićem, kada im je povereno da vode prvi kviz Televizije Beograd.

Kasnije, 1967. godine, u ulozi scenariste uvodi nešto potpuno originalno za ovo podneblje, a to je putujući festival Jugoslavije pod imenom "Pesma leta", jedan od najvećih muzičkih festivala. Nakon toga, sa poznatom i veoma popularnom pevačicom Lolom Novaković snima muzičku emisiju "Lola i Minja kraj toplog kamina".

Emisija koja je odnela ogromnu popularnost jeste emisija "Od glave do pete", koju je emitovala redakcija zabavnog programa Televizije Beograd od 1974. godine. U emisiji je bio običaj da Milovan Ilić Minimaks zbija šale na Minjin račun, što je nekada bivalo shvaćeno od strane Minjinh poštovalaca vrlo emotivno i pristrasno, te su zvali redakciju sa molbom da se zabrani Minimaksu da se šali. Emitovana je pune 4 godine, a sugrađani kažu da je bila toliko popluarna da su ulice bile prazne u terminu kada je emisija bila na programu.

Muzički tobogan se gledao nedeljom

Ono što je obeležilo njegovu karijeru i što neraskidivo ide uz ime Minja Subota jeste čuvena emisija "Muzički tobogan". Sumirajući svoje dotadašnje iskustvo kao radio i televizijski voditelj, 1980. godine Minja uplovljava u ovaj muzičko-zabavni projekat. Ispostaviće se da je to emisija za sve nadolazeće generacije mališana, u kojoj je uspeo da stvori muzički program gde se prožimaju takmičarski duh, igra, poezija i muzika, nešto jedinstveno i do tada neviđeno. Angažovanjem celokupne ekipe emisije sa Minjom na čelu kao i sam njen kvalitet, uspešno je trajala punih 20 godina.

Kroz veoma zabavnu emisiju "Muzički tobogan", najmlađima je omogućio da se upoznaju sa našim pesnicima i da čuju naše najpoznatije pesme. Tadašnji veoma istaknuti pevači su pevali, poput: Bajage, Zdravka Čolića, Đorđa Balaševića i mnogih drugih. Takođe je veliki broj ostvarenih umetnika i pevača koji su svoje prve korake na javnoj sceni napravili baš u "Mužičkom toboganu", uz koji su generacije odrastale. Interesantno je da se emisija uvek emitovala nedeljom pa su Beograđani znali da se našale da "Vole da gledaju Subotu, nedeljom".

Još pregršt emisija i projekata je upisano pod njegovim imenom, poput: "Igre bez granica", emisija "Željoteka" 1983. godine, serije "Zvezdana žurka" i Jutarnji program na Tećem kanalu Rts-a, emisija "Tajna veza", serija "Evrgrin klub", 2004. godine dokumentarna serije "Kako smo zabavljali Tita" i mnoge druge.

Tri decenije ljubavi

U vreme kada je radio na Radiju Beograd, krajem sedamdesetih godina, sedeći često u neposrednoj blizini u kafani Šumatovac, stalno je viđao jednu lepu plavokosu devojku kako prolazi. Kako mu se mnogo dopala, Minja je počeo da se raspituje u želji da sazna ko je šarmatna dama. Doznao je da je novinarka i da radi u Politici, što ga je još više zaintrigiralo. Sudbina je htela da se sretnu u restoranu "Klub književnika", u kojem je ona bila ni manje ni više nego sa zajedničkom prijateljicom.

Konačno ju je upoznao i posle dugog i strpljivog udvaranja i osvojio. Svoju ljubav su krunisali brakom baš na njegov rođendan 8. novembra 1979. godine i čuvali je dugih 39 godina. Minja sa Brankom ima sina Miloša, sa kojim zajedno čuvaju uspomene na nju.

Majstor fotografije

Minja Subota je svoje stvaralaštvo posvetio najmlađima. Autor preko 1000 emisija, zna da kaže da je održao svoj detinjasti duh jer decenijama stvara za decu i stalno provodi vreme sa njima. Iako je svoj život posvetio muzici, velika pasija mu je i fotografija, za koju se obrazovao u Francuskoji  i stekao zvanje majstora fotografije. Čest je gost u Beogradskim kafanama u svom komšiluku poput "Znaka pitanja" i kafane "Proleće". Skoro je na stihove pesme Ljubivoja Ršumovića "Domovina se brani lepotom" napisao muziku i stvorio još jednu divnu dečiju pesmu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od koji su najistaknutije: Plaketa grada Beograda u znak priznanja za rad i doprinos razvoju Beograda 1984. godine, Nagrada "Anastas Jovanović" za izložbe umetničke fotografije u zemlji i inostranstvu na temu "Deca sveta", Estradna nagrada Jugoslavije 1980. godine, Zahvalnica UNICEF-a za izuzetan doprinos u korist dece sveta 1988. godine i još mnoge druge veoma značajne.