Sigurno ste u nekom trenutku života u Beogradu naleteli na natpis "Klavire prevozi Ostoja". Nije bilo kutka u gradu, autobusa, bandere, a da nisu na sebi imali nalepnicu sa ovim sloganom. Iako je retko ko upoznao samog čoveka, svaki Beograđanin je čuo za Ostoju Vukašinovića koji je bio svuda prisutan – poput nekakvog "dobrog beogradskog duha".

Tako je Ostoja, od malog preduzetnika koji je prevozio klavire, ušao u legendu sa svojom lako pamtljivom porukom na belom papiru sa crnim slovima u dva reda i brojem telefona.

Najjači čovek Beograda

"Sa mnom su pokušali da nose mnogi jaki ljudi, čak i sportisti – rvači, bokseri, pa i dizači tegova, ali klavir nisu uspeli da ponesu" – govorio je Ostoja.

Počeo je da radi davne 1959. godine, ali tada je konkurencija bila mnogo veća. Ipak, vremenom rivali su počeli da nestaju jer, kako je Ostoja znao da kaže: "U ovom poslu nije potrebna snaga, nego veština i taktika prenošenja klavira, od kojih neki može imati čak i 600 kilograma".

A, Ostoja je imao dobro utvrđenu i jednostavnu taktiku: dvojica hvataju klavir - svako sa po jedne strane. Preko ramena imaju prebačenu gurtnu, široku jaku traku, kojom se obuhvati i deo klavira i to je to. Snaga se na ovaj način koristi iz celog tela, a ne samo iz ruku.

Ipak, najbitnije su bile finese nošenja uz stepenice, prolazak kroz vrata i ostali manevarski izazovi. Tu je trebalo pokazati i maštu, ali i logičko razmišljanje Pod kojim uglom proći, kako zaokrenuti, proći za milimetar, a ne ogrebati ni klavir ni štok vrata. Bila je to "Ostojina Mensa".

Čuvena je priča kako je u jednom danu preneo 60 klavira! Posao je bio za jednu prodavnicu muzičkih instrumenata. Klaviri su ujutru krenuli iz Subotice, da bi ih Ostoja uveče sve lično istovario dokazavši da je "najjači čovek Beograda".

Od Vardara pa do Triglava

Njegovi klijenti su redovno ostajali bez teksta nakon što bi videli njegov "ples" sa klavirom. Obično bi govorili kako ne bi ni poverovali da je tako nešto moguće da nisu sami, svojim očima, gledali kako je "lako" provlačio kabast i težak teret uzanim stepeništem, hodnicima, a da ni jedan nikad nije nigde oštetio.

Mada. Bilo je tu raznih povreda. Ukoliko bi Ostoja osetio da mu klavir klizi iz ruku, i da će pasti na pod, brže bolje bi podmetnuo svoju nogu, radije zadobivši povredu nego da ošteti instrument. Bilo je i modrica, lomljenja nožnih prstiju, različitih nagnječenja, ali se posao uvek obavljao na najvišem nivou.

Zahvaljujući pedantnosti, umešnosti i visokom kvalitetu usluge, Ostoja je među klijentelom imao i poznate ličnosti. Klavire je, prema sopstvenim rečima, nosio Miri Adanji-Polak, Slavku Štimcu, Bokiju Miloševiću i mnogim, mnogim drugima.

Po porudžbine je išao u Jagodinu, Čačak, Suboticu, a jedan klavir je prevezao iz Beograda sve do Cetinja. Čak se pripoveda da je baš Ostoji pripala čast da prenese i klavir Josipa Broza Tita.

Iako je Ostoja stekao brojne fanove i sledbenike na društvenim mrežama, za mnoge je ostala nepoznanica da je ovaj snagator, pored mišića, imao i izuzetno kefalo i pratio ga je glas dobrog šahiste. Čak je sa ponosom u svom novčaniku nosio isečak iz novina u kome je pisalo kako je odneo pobedio na jednom međunarodnom turniru porazivši velemajstora iz Češke.

Inače, o životu ovog beogradskog amalina snimljen je i kratak film "Klavire prevozi Ostoja", u režiji Sandre Mitrović, dok glavnu ulogu igra čuveni Slobodan Boda Ninković.

Ostoja Vukašinović je preminuo 2013. godine u 71. godini, a sahranjen je tiho i mirno, bez velike pompe,na Novom bežanijskom groblju. Klavire je prevozio čitavih 55 godina.

"Preminuo je naš Ostoja. Neka mu je laka zemlja kad već klaviri nisu bili. Slava mu" - napisao je njegov prijatelj tada na Fejsbuku.

Klavire prevozi Goran

Ostoje više nema, a njegovu reklamu zamenila je druga: "Klavire prevozi Goran".

Mnogi Beograđani bili su propisno iznervirani kada su se nove nalepnice pojavile. "Da li je moguće da je neko kopirao čuveni natpis, proverenu foru, zarad više posla? Neko nemaštovit, koji nije mogao sam da smisli svoj slogan?"

Ipak, nema razloga za nervozu. Nakon Ostojine smrti, posao je preuzeo njegov dugogodišnji partner i saradnik – Goran. Želeći da sačuva sećanje na svog partnera, napravio mu je omaž reklamom.

*Naslovna fotografija Flickr/Mario T.