Bila je prva žena u pilotskoj kabini u Kraljevini Jugoslaviji koja se u dvokrilcu "pela nebu pod oblake" i to do tada nezamislivih 2.500 metara. Zatim bi se, sa te visine, kako je tadašnja štampa pisala, akrobacijama sunovratila prema zemlji.

Danica Tomić bila je heroina jugoslovenskog vazduhoplovstva, koja je hrabrošću i umećem oduševljavala i mamila uzdahe i aplauze ljubitelja aeroplana, ali i prekaljenih nebeskih asova, vazduhoplovaca Kraljevine.

Letačka groznica gospođe Tomić

Pronaći nešto više podataka o prvoj dami u avionskom kokpitu na ovim prostorima, pokazalo se kao u dobroj meri uzaludan posao. Zašto postoji ta istorijska "praznina" koja nikome nije jasna, jer je reč o prvoj dami sa pilotskom dozvolom na ovim prostorima. Podaci o Danici Tomić su šturi i začuđujuće skromni. Nekoliko tekstova i par fotografija iz časopisa s početka dvadesetog veka.

Iako je njena tačna godina rođenja nepoznata, zna se da je rođena kako Danica Babić. Bila je udata za pilota, majora Miodraga Tomića, koji je bio komandant 6. vazduhoplovnog puka. Iskusni "nebeski" ratnik, koga je krasio "oreol" pilota sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu. Miodrag je znao da prenese svoje iskustvo radoznaloj supruzi. Uz takvog savetodavca i instruktora, Danica se i sama obrazuje čitajući svu moguću literaturu o vazduhoplovstvu, letenju, avijatici koja bi joj došla "pod ruku".

Prvi spomen da je i gospođa Tomić poletela put nebeskih visina, potiče iz 1928. godine kada je o njenom suprugu pisao "Ilustrovani list". U fusnoti je i spomen na Danicu: "Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića - prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije".

Foto: Digitalni arhiv Narodne biblioteke Srbije / "Vreme", 1934..

Samo im je nebo granica

Posle prvih letova, Danicina ambicija se nije završila samo na povremenim letovima, te je priliku da dobije i letačku dozvolu sportskog ili kako se tada govorilo "turističkog pilota" dobila pet godine kasnije. Naime, te godine Društvo rezervnih letača raspisuje konkurs sa civilnu pilotsku školu, koju su pored Danice pohađale još dve dame.

Stručni ispit održan je avgusta iste godine, a iz ocena stručne komisije o kandidatima za avijatičare pokazali da je Danica pokazala znanje i umešnost, bila bolji pilot i od mnogih muških kandidata. Komisija je ostavila beleške da "leti vrlo mirno, sigurno, staloženo i sa veoma retkim samopouzdanjem". Ostalo je zabeleženo da je poslednje sletanje Danica izvela u 19 časova, na smeni dana i noći, što nisu baš najidealniji uslovi za ateriranje. Danica Tomić bila je među prvima u svojoj klasi izašla na završni ispit, te se 1933. godine upisala u istoriju jugoslovenskog vazduhoplovstva kao prva žena u kraljevini Jugoslaviji, sa pilotskom dozvolom.

O Danici su pisale tadašnje novine kao ženi koja je avionom pilotirala sa puno sigurnosti i odvažnosti, bez straha praveći lupinge koji su i sada, a posebno tada, bili jed od najtežih avijatičarskih akrobacija.

Ipak, posle 1933. godine, pilotkinja koja je uzdrmala jugoslovensku i beogradsku javnost svojim vazdušnim atrakcijama, gotovo da pada u zaborav. Srećemo je u tekstu o francuskoj avijatičarki i svetskoj rekorderki Marini Hils, koju su ugostili prilikom njenog boravka u Beogradu. Na izbledeloj fotografiji iz novina ispred Marininog aviona Brege27 ponosno poziraju Marina, Tadija Sondermajer i neustrašiva Danica.

Još jedan spomen na prvu srpsku avijatičarku je u tekstu iz 1940. godine pod naslovom "Prva naša avijatičarka Danica Tomić o potrebi organizovanja specijalnih pilotskih kurseva za žene", sa tugom govori o svojim prvim letovima, činjenici da i žene mogu da budu dobri piloti i korisne u slučaju rata, ali i stanju svoje karijere. Na pitanje novinara: "Da li ste zadovoljni uspehom, koji ste postigli za ovih šest godina od kada ste pilot?", skromno odgovara: "Ne – jer sam uverena da bih mnogo više uspela da nisam Danica Tomić!"

Foto: Digitalni arhiv Narodne biblioteke Srbije / "Vreme", 1940.

Ne zna se ni kada, ni gde je rođena, a ni kada i gde se njena "zvezda ugasila"

Sa početkom rata, Danica nije uspela da ispuni svoju želju i postane pilot ratnog vazduhoplovstva u odbrani svoje zemlje. O njenoj daljoj sudbini se zna tek ponešto, i to zahvaljujući biografiji njenog supruga. O Danici, njenom privatnom životu u tom period, nema tačnih podataka.

Zna se da je major Tomić bio je u zarobljeništvu tokom Drugog svetskog rata, da bi poratne godine proveo u Francuskoj. Nedugo potom se seli "preko okeana", u Ameriku. Pretpostavlja se da se pridružila svom suprugu u Americi, i… odletela u legendu...