Na jesen 1982. godine izlazi album "Buvlja pijaca", drugi u istoj godini. Obeležile su ga "Ja ratujem sam", "Slušaj sine", "Kad ti se na glavu sruči čitav svet", "Kako je lepo biti glup", "Pravila" (koja postaje "himna" filma "Tesna koža").

Iako je prodato 300.000 primeraka, ovo je period kada Riblja čorba kreće silaznom putanjom. Počele su nesuglasice Bore i Bajage, publike je bilo sve manje na koncertima, a Borin odgovor na titulu idealnog muškarca koju mu dodeljuje časopis Bazar, odgovara pesmom "Domaćice, skinite gaćice, ja volim vaše flanelske spavaćice"

 

Završni koncert promotivne turneje održan je na Sajmištu aprila 1983. pod nazivom "Hleba i igara". Bora je verovao da će ovo biti trijumf i opkladio se da će doći makar 10.000 ljudi. U suprotnom, obrijaće glavu. Došlo je samo 8.000 ljudi, a Bora ostao bez čupave kose.

Do kraja godine Bajaga samostalno objavljuje svoj prvenac "Pozitivna geografija" i izbija na vrh top lista. Uprkos tome što je učestvovao u pravljenju i snimanju albuma "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju", bilo je jasno da će im se putevi razići.

Iako mnogi ovu ploču Riblje čorbe smatraju najboljom, republička cenzura nekoliko pesama proglašava moralno nepodobnim, album dobija etiketu "šund" i veću cenu u prodaji. Pesme "Mangupi vam kvare dete" i "Besni psi" sa stihovima: "Grčki šverceri, arapski studenti, negativni elementi, maloletni delinkventi i besni psi", stvaraju međunarodni incident. Ambasade tri arapske zemlje i Zaira protestvuju zbog povlačenja paralele između arapskih studenata i besnih pasa, te ove dve pesme dobijaju zabranu izvođenja.

 

U ovako uzavreloj situaciji Bajaga i Rajko, na leto, odlaze iz benda na veoma loš način. Svemu je prethodila ponuda za "tezgu" u Grčkoj koja je trebalo da donese dosta novca. Prvo je Rajko, koji je bio na odmoru, odbio i dobio otkaz iz grupe, da bi Bajaga rekao da odlazi i on ukoliko je izbačen čovek koji ga je u Čorbu i doveo.

Tada Bora u novinama javno obznanjuje da dvojac više nije u grupi.

Rehabilitacija

Ribljoj čorbi bilo je potrebno pojačanje. Dolaze gitaristi Vidoje Božinović Džindžer i Zoran Dašić, a redove je dodatno osnažio Nikola Čuturilo Čutura. Kako bi postali skladna celina probe nisu bile dovoljne. Bora je zato zakazivao andergraund nastupe na kojima su nastupali kao "Debeli Bogoljub i ljuti tezgaroši".

Iako mnogima u tom trenutku nije bilo moguće ni da pretpostave tako nešto, dolazi do saradnje Bore Čorbe i Gorana Bregovića. Snimljena je numera "Pedikulis Pubis" koja je Čorbu počela da vraća u milost publike. Vreme je sazrelo za novi album - "Istina".

Ploču je krasila pesma "Pogledaj dom svoj anđele", koja će postati svojevrsna himna Riblje čorbe i, prema izboru publike, pesma decenije. Riblja čorba se vraćala u igru.

Već sledeće 1986. godine grupa snima album "Osmi nervni slom" koji je doneo hit "Nemoj da ideš mojom ulicom" i pesmu "Amsterdam" u kojoj je gostovao Edi Grant. Krajem marta iste godine Čorba puni Pionir i vraća se među lidere YU roka.

Krajem godine na festivalu MESAM Riblja čorba biva proglašena za rok bend godine, Bora Đorđević za najboljeg kompozitora, a "Amsterdam" za hit godine.

Na krilima nove slave, februara 1987. izlazi deveta ploča "Ujed za dušu" sa pesmom "Član mafije" gde je "mafija" značila "politička partija".

Prva decenija Riblje čorbe 1988. obeležena je kompilacijom "Riblja čorba 10" i albumom "Priča o ljubavi obično ugnjavi". Koncertu na Sajmištu, ovog puta, prisustvovalo je 15.000 ljudi koji su u glas pevali "Avionu slomiću ti krila" i ostale numere.

Avaj, grupa je postala pretesna za sve kreativce u njoj. Čutura je počeo da piše i za druge, pa su se njegovi tekstovi našli na pločama Dejana Cukića, Ju grupe, Kerbera, a 1988. godine je snimio i prvu solo ploču "Devet lakih komada". Po objavljivanju svoje druge ploče, Čutura 1. novembra 1989. odlazi iz grupe i kreće u pravljenje solo karijere, a na njegovo mesto dolazi Zoran Ilić sa kojim Čorba snima album "Koza nostra" kojim dočekuje devedesete.

Labudova pesma, al’ zamalo

Tokom perioda velikih previranja u zemlji, Riblja čorba nastupa uglavnom u inostranstvu. Objavljuje album "Labudova pesma", osmišljen kao poslednji. Ipak nastavili su da rade. Izlazi "Zbogom Srbijo" sa pesmom "Tamna je noć" iz istoimenog pozorišnog komada, a kasnije i filma.

Potom 1996. izlazi "Ostalo je ćutanje", ali i album "Njihovi dani" koji Bora Đorđević izdaje samostalno za Radio Bijeljinu. Album je bio uperen protiv Slobodana Miloševića i njegove svite koja je držala vlast u Srbiji.

I tokom naredne godine nastavljen je angažman Riblje čorbe u borbi protiv vlasti. Pokrenuli su turneju "Po slobodnim gradovima Srbije" i objavili kompilaciju "Treći srpski ustanak" – skup svih političkih numera koje su imali tokom postojanja uz par ostrašćenih novih pesama.

1990. godine izlazi "Nojeva barka" album na kome je, nakon 15 godina od prekida sa grupom, ponovo radio Bajaga.

Dve godine kasnije izlazi "Pišanje uz vetar" kome su poseban pečat dale numere "Srbin je lud" i "Ljubav ovde više ne stanuje", a 2003. Riblja čorba objavljuje album "Ovde".

Za Riblju čorbu 2004. i 2005. bile su godina jubileja. 3. jula 2004. koncertom "Ostanite ovde" obeležili su 25 godina rada, dok je 18. juna 2005. u Sloveniji gurpa nastupila svoj 1000. put.

Radiću šta god hoću

Između 2005. i 2006. godine Čorba izdaje album iz tri dela koji su odvojeno objavljivani – "Nevinost bez zaštite" koji je objavljen 27. decembra 2005, "Devičanska ostrva" koji je objavljen 21. marta 2006. i "Ambasadori loše volje" koji je izašao tek 10. decembra 2006.

Trilogija se loše prodavala, ali je publika ipak pokazala da je ljubav prema Ribljoj čorbi i dalje tu. 10. marta 2007. godine na koncert u Beogradskoj areni došlo je 20.000 ljudi.

Naredni album, slobodno se može reći ljubavni, "Minut sa njom" izlazi februara 2009. godine, a jedina ne-romantična pesma je "Radiću šta god hoću".

U septembru grupa pravi koncert u Sloveniji, a u njohovu čast puštena je i poštanska marka posvećena Ribljoj čorbi.

Novi uspeh bend upisuje 31. oktobra 2009. kada Beogradsku arenu ponovo puni 20.000 duša. Naredne godine snimak koncerta je objavljen kao live album.

Dvogodišnja pauza razbijena je 2012. albumom "Uzbuna", a naredne godine bend je obeležio 35 godina postojanja novim koncertom u Areni pred 15. 000 ljudi.

Bora Đorđević i Riblja čorba nastavljaju sa nastupima u zemlji i inostranstvu. Odolevaju testu vremena i nastavljaju da praše, a njihove pesme popularne su među svim generacijama.