Mini "Betmobil"! Ovo je misao koja bi vam najverovatnije prva proletela kroz glavu ako bi ste na ulici videli Prvenca, mali gradski automobil, čedo domaće genijalnosti. Nažalost, to se nikada neće dogoditi.

Prvenac više ne postoji. Napravljen je samo jedan prototip – danas izgubljen, a serijska proizvodnja nikada nije pokrenuta iako je automobil bio jeftin za proizvodnju i imao pozitivne ocene čak i inostranih stručnjaka.

Zapravo, umesto originalnog Prvenca, domaća auto-industrija odlučila je da proizvodu Fiću.

Foto: Auto republika - Prototip Prvenca 

A proizveli ga majstori za liftove

Automobil Prvenac dizajnirao je provesor Mašinskog fakulteta Miroslav Nestorović, prvi čovek Katedre za motorna vozila. Pravo iz nacrta, vozilo je napravljeno u čuvenoj fabrici za proizvodnju liftova David Pajić Daka iz koje Prvenac, u svoj svojoj lepoti, izašao 1958. godine.

Ovaj mali automobil ime Prvenac je, najverovatnije, dobio zato što se radilo o prvom automobilu koji je u potpunosti bio rezultat domaće pameti i kreativnosti i jednom od prvih prototipova koji su nastali u SFRJ.

Valja imati u vidu vreme kada je automobil nastao. Tokom njegovog stvaranja profesor Nestorović nije baš imao na koga da se ugleda ili mogućnost da kopira tuđe ideje, budući da su, takozvani mikroautomobili zapravo tek bili u povoju.

Prvenac je bio neobičan, pa, u svakom smislu. Prvo što je padalo u oko jeste neobičan, zaobljen oblik ovog vozila od tri metra. "Zakrilci" na zadnjem kraju koji su se nastavljali u stop svetla. S prednje strane nalazila se rešetka koja je sa branikom odavala utisak nasmejanog lica, a čitavo vozilo činilo je da, već na prvi pogled, čoveka obuzme milina.

S druge strane, Prvenac je imao mesta za tri osobe koje su mogle sedeti u jednom redu na sredini vozila, dok je kabina vozaču pružala preglednost na kojoj mu mogu pozavideti mnogi današnji četvorotočkaši.

Foto: Magazin Motor - Šasija Prvenca

Za parkiranje dok si rek’o keks

Svoje tajne Prvenac je otkrivao čim mu se priđe malo bliže. Ispod haube je čučao motor od 250 kubika, dok su rezervni točak i akumulator smešteni pozadi.

Prilikom osmišljavanja ovog automobila nit vodilja bile su ekonomičnost i lako korišćenje u gradskim uslovima. Po ovim pitanjima Prvenac je svakako bio daleko ispred svog vremena (možda čak i ispred današnjeg).

S jedne strane, Prvenac je trebalo da bude najjeftinije vozilo, pristupačno svima. Trošio bi svega par litara benzina, a zakonski bi mogao da bude tretiran kao mali motor, što znači da bi mogao biti vožen i bez dozvole za B kategoriju, a troškovi registracije, osiguranja i poreza bi bili više nego pristupačni.

Na drugoj strani Prvenac je, zahvaljujući svom dizajnu, maksimalno smanjivao stres prilikom parkiranja. Naime, držao se na četiri točka – jedan napred, dva u sredini i jedan pozadi, od kojih je svaki imao maksimalnu pokretljivost. To znači da vozač može doći do parkinga, okrenuti točkove za 90 stepeni i samo "skliznuti" na parking mesto. Majstorsko rešenje za paralelno parkiranje – nešto sa čime se proizvođači automobila i dan danas muče.

"A šta kada hoću da napravim polukružno?" – nema problema, Prvenac je imao zaokretni luk od samo 3,5 metra. Drugim rečima, bilo je moguće okrenuti ga gde god.

Šta bi bilo, kad bi bilo

Hajde da malo maštamo. Zamislite da je ondašnji politički vrh rekao "Da!" serijskoj proizvodnji Prvenca. Kako bi izgledali naši putevi danas. Crveni, plavi i beli Prvenci ležerno bi kotrljali ulicama, prestonički vazduh bio bi čistiji, parking mesta u izobilju...

Da raširimo sliku. Danas popularni mali gradski automobili možda ne bi ni postojali. Svet bi vozio Prvenca – naravno morala bi da se ugradi klima, elektronski podizači stakla, kompijuter, navigacija i grejači sedišta – za parking senzorima ne bi bilo potrebe. Sve ovo povoljno bi uticalo na ekonomsko stanje u zemlji, a Facebook fan strana Prvenca i Instagram nalog imali bi bar dva miliona lajkova.

Lepo je maštati. Ipak, ko zna. Prototip možda jeste izgubljen (niko ne zna kako, ali jeste), međutim pamet, ideja i dizajn još su tu. Možda Prvenac ipak zakotrlja jednoga dana.