Dok današnji klinci i klinceze odrastaju uz Pepu praseta i Mašu i medveda, generacije 80-ih i 90-ih rasli su na crtaćima u produkciji Radio-televizije Beograd. U studiju za sinhronizaciju RTB-a okupljen je kružok legendi srpske scene, na čelu sa Nadeždom Nadom Blam, Nikolom Simićem, Ljubišom Bačićem Bajom, Milutinom Mićom Tatićem, Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem i Miroslavom Bijelićem Bjankijem. 

Sa prevodom u duhu srpskog jezika u rukama, stajali bi u kabini sa zadatkom da glasovno udahnu život crtanim likovima na ekranu pred sobom. U tome su bili neprikosnoveni, i osvojili su srca mnogih mališana širom zemlje.

Mornar Popaj

Najpoznatiji jednooki moreplovac sa lulom u uglu usne, Mornar Popaj, nacrtan je za potrebe reklame za spanać. Tek potom se preselio u strip. Usled velike popularnosti, postao je crtani lik, redovno spasavajući svoju dragu, Olivu, od nedaća. Snagu da se izbori sa glavnim zlikovcem i Olivinim udvaračem, Badžom, davao mu je upravo najveći "neprijatelj" klinaca širom sveta - spanać. 

U naše domove crtani je ušao 1987. godine, a glas naslovnom junaku pozajmljivao je Milutin Mića Tatić, upamćen po dečjoj emisiji Na slovo, na slovo. Nada Blam je bila njegova mila Oliva, a Ljubiša Bačić rđavi Badža.

 

Transformersi

Za epski rat Autobota i Deseptikona na Zemlji bio je rezervisan termin subota od 14 časova te 1991. godine. Crtani, zasnovan na liniji igračaka, brojao je mnoštvo likova, sa kojima je izašao na kraj RTB-ov skroman tim, sačinjen od Blam, Bačića, Bijelića, Simića i Stojiljkovića. Iako su prva dva serijala bila otkupljena, stalo se sa emitovanjem na 29. epizodi, najverovatnije usled sankcija.

Mikijeva radionica

U radionici najpopularnijeg Diznijevog miša gostovale su poznate ličnosti koje su, uz prikazivanje filmskih kadrova iz svoje kuhinje, najmlađima objašnjavale različite aspekte sveta koji ih okružuje. Udarna šestorka je opet poprištu sinhronizacije, predvođeni Simićem (Miki i Šilja), Blam (Mini), Tatićem (Paja Patak), dok su drugi popularni glumci tumačili ostale likove. Kod nas je premijerno emitovan 1984. godine, više od deceniju kasnije u odnosu na SAD.

Šašava družina

Dogodovštine Duška Dugouška, Patka Dače, Sofrnija i ostalih kompanjona, redovno su uveseljavali mlađane gledaoce od prvog emitovanja na malim ekranima u Jugoslaviji 1988. godine.

Sasvim sigurno glavna njuška ove bande jeste ušati zekan. Kada čujete čuvenu uzrečicu "Šefe, koji ti je vrag, odmah pomislite na lafa u srcu", Nikolu Simića. Ali pre njega, Mića Tatić je bio prvobitni Duško. Simić je preuzimao štafetu tek po smrti Tatića, i po sopstvenom priznanju, isprava je bio to veliki zalogaj: "No, čim sam skinuo Duškov originalni unjkav glas, sve je teklo kao podmazano."

Pored silnih crtanih junaka, glumac i šlager pevač Vlastimir Đuza Stojiljković, sa užitkom je pozajmljiivao glas Dugouškovom najljućem rivalu, narogušenom Patku Dači. U toj ulozi nasledio ga je Dragan Vujić Vujke, kada je Đuzi to postalo prezahtevno.

Često nazivan krelcem, bučan i nametljiv je bio kuražni petao Sofronije Ljubiše Bačića Baje. Sa dovitljivim upadacima, poput mudroser, mamio je osmehe najmlađe publike.

Nindža kornjače

Ubedljivo najdraži stanovnici kanalizacije među beogradskom dečurlijom bile su četiri nindža kornjače (Mikelanđelo, Donatelo, Rafaelo, Leonardno). Predvođeni učiteljem Splinterom, sa parčetom pice u ruci, vodili su bitke sa zloćom Sakačem i njegovim grubijanima. Četverac (Bačić, Blam, Simić, Stojiljković) lokalizovao je ukupno tri sezone u 65 epizoda, emitovanih 1991-92. godine. Takođe, PGP RTB je izdao sedam video-kaseta, na svakoj po tri epizode. Potom je distribuciju preuzeo First production i izdao još tri kasete kao deo legendarnog kompleta zvanog Nindža koferče.

Ono što je isto bila novina je to što su tadašnje curice napokon mogle da se poistovete sa nekom heroinom. Bila je to neustrašiva novinarka Ejpril O’Nil (N. Blam), koja je koliko-toliko pomagala kornjačama. Međutim, da stvari nisu onakve kakvim se čini ponajbolje je objasnila Nadežda Nada Blam jednom prilikom. Naime, u jeku popularnosti Kornjača, Nada je otišla da pokupi ćerku sa rođendanske proslave. Znajući ko dolazi, sve prisutne devojčice su se okupile, željno iščekivajući je. No, kada su je ugledale, razočarenju nije bilo kraja, potvrđujući to u glas: "Ona uopšte ne liči na Ejpril!"

Ukoliko se pitate zašto se ovi crtaći više ne daju, odgovor je prilično jednostavan. Za gotovo sve su licence istekle, a sami originalni snimci sinhronizacije izgoreli su 1999. godine tokom bombardovanje zgrade RTS-a.