„Nisam mogao da verujem kada sam video binu – pa to su obične spojene daske! Bina nema krov, pa ako bude kiše, verovatno će sve eksplodirati.“ (Stiv Haris, Iron Maiden)

A bilo je, ne samo kiše, već i sporadičnih kikseva koji su pre ravno 40 godina umalo zapretili jednoj velikoj rokenrol igranci pod natmurenim nebom.

Naredbu Svi marš na ples doslovno je shvatila cela Jugoslavija. Danima uoči spektakla, u prestonicu se počela slivati kolona iz Sarajeva, Splita, Prištine, Zagreba...

Destinacija – beogradski Hipodrom, event – u prestonicu je, među ostalima, stizao i tada prvi na svetskim top listama sastav Iron Maiden. Hrlili su da ih čuju hevimetalci, pankeri i rokeri diljem jugoslovenske federacije. 5. i 6. septembra te 1981. godine, na Hipodromu je grunuo svetski i domaći rokenrol.

Svi marš na kaljave čukaričke livade

Mada je zvanično još bio sumrak leta, dvodnevni vikend-ples zagorčali su pljuskovi i hladno vreme. Hipodromsku poljanu pretvorili su u šljapkavu tamnosmeđu smesu, a oni najvatreniji su stoički izdržali varljive vremenske neprilike. Umesto gromova je odjeknula žurka na otvorenom, a najviše ovacija pobrala je, između ostalih, i britanska „gvozdena“ petorka.

Ovo su bila vremena kada su i širom Jugoslavije prašila poznata imena rokenrola. Haustor, Divlje jagode, Film, Atomsko skloniše, Siluete, Bijelo dugme – svi su se tog vikenda popeli na drvenu binu na beogradskoj Čukarici. Poklonici tvrđeg zvuka sećali su ga se još dugo, premda se tada pokazao kao popriličan organizatorski zalogaj.

Otuda se uzavrela atmosfera smenjivala sa sporadičnim negodovanjem. Neki od planova morali su se menjati u hodu, što se najpre dogodilo sa samim nazivom festivala.

Umesto Atomskog spektakla – Hipodrom ’81

Pre nego što je nazvana Hipodrom ’81, dvovnevna igranka trebala je poneti ime Atomski spektakl. Ovo je na umu imao stihotvorac sastava Atomsko sklonište, Boško Obradović, naumivši da na festuvalu zasviraju gitarista Erik Klepton i „otac“ britanskog bluza Aleksis Korner.

Planove je najpre pomrsila Kleptonova bolest, a potom je i Korner otkazao dolazak. Poziv je upućen tada vodećim jugoslovenskim rok sastavima. Većina se, međutim, gotovo istog trena oglušila, strahujući da će ih publika čuti tek kao predgrupe slavnom pulskom sastavu.

Organizaciju zatim preuzimaju jedan muzički i jedan filmski producent – Maksa Ćatović i Bojan Maljević. Suštinski, Hipodrom ’81. je bio, kako su ga i fanovi doživeli, igranka koja je zaličila na „beogradski Vudstok“. Učešće je naposletku potvrdilo 15 jugoslovenskih i 3 strana rok sastava.

Među strancima su tada bili već planetarno popularni Iron Maiden. Suosnivač, basista i glavni stihotvorac Stiv Haris bez dvoumljenja je potvrdio dolazak. Mada već jeste bila „velika“, petorka sa ostrva je rado nastupala gdegod bi se ukazala prilika – makar i pod otvorenim nebom na drvenim daskama.

Dan kada se u Beogradu zašareneo Vudstok

Tog petog septembarskog dana, „Mejdeni“ su prvi put izašli pred jugoslovenske rokere i hevimetalce. Oko Hipodroma se, pak, šarenelo more šatora i kampera. Pod njih su se uvukle pridošlice iz svih krajeva Jugoslavije – mnogi su stigli još koji dan ranije kako bi zauzeli najbolju lokaciju.

Ceo događaj beše obojen pravom festivalskom atmosferom. U hipi boje su bili odeveni čak i pripadnici MUP-a iz jedinice za borbu protiv narkotika. Prekršioce uhvaćene ispred bine sprovodili su iza scene, a reka fanova, iščekujući rokerski ples, kratila je vreme do početka spektakla.

Neki su prazan hod koristili da prokrstare okolinom Hipodroma. Drugi su ugrabili još koji sat sna, većinom pospani od višečasovnog putešestvija do prestonice. Brojeći tih dana pozamašan pazar, većma su ruke trljali beogradski prodavci hamburgera i osvežavajućih napitaka.

U međuvremenu su se donekle izmenjala i glavna festivalska imena. Iako je planirano da isprva bude domaćin festivala, Atomsko sklonište ipak nije ponelo titulu (domaćih) hedlajnera.

Spektakl koji je (umalo) parirao evropskim festivalima

Kako je i naredba sa plakata poručivala, favoriti beogradskog Vudstoka postali su sarajevski Dugmići. Kako su mnogi tada smatrali, Bijelo dugme je, spram ostalih rok sastava, očito bilo favorizovano, već samim tim što su se na plakatima našli njihovi stihovi.

Ipak, jasno je bilo i ko će do kraja biti glavne zvezde. Mada će se učiniti da je britanska petorka bila predgrupa sarajevskoj, Bijelo dugme je ipak prihvatilo da nastupa drugog dana festivala.

Hipodrom ’81 pročuće se i kao jedan od najmasovnijih evropskih događaja te godine. Ipak, za učesnike festivala i ljubitelje rokenrola, u sećanju će ostati ne samo rifovi i „blatnjavi“ provod, već i sijaset pehova usled problematične organizacije. Iako nije bilo doslovnih eksplozija od kojih je strahovao basista Haris, Jugoslavija je tih septembarskih dana svedočila sporadičnim nestancima struje, manjku festivalskih toaleta, jednom utihnulom pojačalu i promrzlim poklonicima gitarskog zvuka.


Nastaviće se...