Početak je druge polovine 20. veka, a centar Beograda je upravo dobio “Izbor”, butik namenjen jačem polu sa istančnim ukusom za modu. Odlikovana titulom “ukras Terazija” od strane “Borbe”, ova prodavnica bila je stecište gospode koja se kanila da oplemeni lični garderober.

Neviđeni “Izbor”

Kada bi muškarci gledali da se obuku od glave do pete, postojao je jedan jedini “Izbor” i to na Terazijama. Od maramice do dolamice i svega između moglo je da se pazari u prodavnici sa smislenim nazivom, koja je nudila svojim klijentima samo najbolje proizvode izrađene od strane domaće industrije. 

Uredno složeno po rafovima i okačeno na stalcima, muški butik “Izbor” po kvalitetu robe i načinu usluživanja, bez preuveličavanja, nije nimalo zaostajao za uglednim trgovinama po evropskim metropolama. Primera radi, prvog dana kada su otvorili vrata kupcima u ponudi je bilo košulja sa čak osam različitih vrsta kragni.

Ako nečega što ste žarko želeli da imate u svom plakaru nije bilo na policima ili vešalicama, mogli ste da zamolite prijazno osoblje da vam poruči i time biste obavili svoju kupovinu. Kroz svega nekoliko dana porudžbina bi bila poslata na kućnu adresu kupca, što je u neku ruku redefinisalo pojam “usluga” na ovim prostorima. 

Radnja koja opravdava ime

Sudeći po natpisima u ondašnjim dnevnim listovima, ono što je ipak najviše raspametilo Beograđena bila je sama usluga koja ih je čekala čim bi prešli prag “Izbora”. Ova prodavnica zbilja je opravdala svoj naziv. Usluga je bila izuzetna i kompletna. 

Ukoliko niste mogli da “stanete” u konfekcijske brojeve, bilo je pregršt kotura sa raznoraznim materijalima. Kada biste izabrali štof po svom ukusu, zašli biste u kabinu u pozadini, gde bi vam vični šnajder uzeo mere za odelo, kaput ili pak mantil. Nakon izvesnog broja probi, isporučili bi vam savršeno skrojen komad odeće.

Izlog kao zaštitno lice

U to vreme nije bilo niti zaštitnih lica, niti brend ambasadora, niti promotera, dok se marketing svodio na puke reklame u oglasnom delu novina. Jedini način da ukopate prolaznike u mestu i navedete ih da se okrenu za prav ugao ulevo ili udesno bio je da imate raskošno uređen izlog. 

To je “Izboru” pošlo za rukom, privlačeći potencijalne mušterije najlepšom garderobom koja je ova prodavnica imala da ponudi u datom trenutku. Prvih nekoliko dana od svečanog otvaranja muškarci svih doba su obigravali oko izloga, nesvesno stvarajući nesnosnu gužvu.

U nadolazećim godinama “Izborov” izbor nikako nije jenjavao, šta više uvećavao se, te ujedno bivao glavno mesto za oblačenje Beograđana kojima je stalo do ličnog izgleda.